Arbetsförmedlare tar över Instagram

Instagram på telefonen

För fem år sen gjorde Nora Salem ett karriärbyte  – från att ha arbetat som journalist till att bli arbetsförmedlare. Hon konstaterar att jobbet har förändrats snabbt sedan dess - och fortsätter att göra det i en rasande takt.

Den här veckan kan du följa Nora Salem på Akademikerförbundet SSR:s Instagramkonto. Hon arbetar som arbetsförmedlare med särskild inriktning mot etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. Det betyder att hon bland annat har mycket kontakt med olika utbildningsanordnare.

– Jobbet är så brett att det nästan är svårt att beskriva det. Jag blev själv nästan chockad av bredden i det när jag började som arbetsförmedlare 2016.

Det betyder inte att allt har varit sig likt på hennes jobb sedan dess. Tvärtom. Arbetsförmedlingen är utsatt för ett starkt tryck från politikerna på att göras om. Nora har som en del i sin yrkesroll att vara förändringsstödjare på sin arbetsplats.

– Att det är ständig förändring är så klart positivt på många sätt. Men inte alltid när förändringarna går så snabbt och genomförs på kort tid. När jag pratar med tidigare kollegor som slutat säger de att det är först när de lämnat myndigheten som de inser hur otroligt snabbt det går på Arbetsförmedlingen. Men det där är ju upp till politikerna. Vi är en myndighet och lyder under dom.

Nora skulle själv kunna tjäna som illustration av det hon arbetar med: omställning på arbetsmarknaden. Innan hon blev arbetsförmedlare arbetade hon bland annat som journalist och webbredaktör. Och även om det är snabba förändringsvindar på hennes nuvarande jobb är det också ett jobb hon trivs med.

– Jag trivs, annars skulle jag inte ha stannat. Jag träffar så mycket människor. Det kan vara kunder som tycker att man förtjänar ett guldhjärta eller för all del kunder som vill misshandla en. Så var det särskilt efter att regeringen drog ner nu. Det var ju minst lika många arbetssökande, men vi blev otroligt många färre arbetsförmedlare och då hamnade vi i skottlinjen för kunderna. Men som sagt. Jag trivs och är nästan förvånad själv över att jag varit kvar så länge. Det hänger ihop med att det inte är samma jobb år från år. Det är något som passar mig.

Följ Nora Salem på Instagram här.

Faktaruta

Namn: Nora Salem

Ålder: 38

Yrke: Arbetsförmedlare (inriktning mot etablering av nyanlända, jobb genom utbildning och förändringsstödjare på sin enhet)

Arbetsplats: Vid Globen i Stockholm, men just nu på hemmakontor