Avblåst Kommunalstrejk

Fackförbundet Kommunal kom under torsdagen 17:e april överens med arbetsgivarna SKR och Sobona om ett nytt kollektivavtal. Tidigare aviserad strejk som skulle brutit ut morgonen den 18:e april är därför avblåst. Kommunal tecknade ett ett-årigt avtal och fredsplikt gäller.

Nedan finns tidigare nyhet som beskriver hur Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar ska förhålla sig till liknande strejker.

Tidigare text, ej längre giltig:

Den 18 april klockan 07:00 lägger kommunals medlemmar ner arbetet och i vissa kommuner införs en nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad ut. Om inte Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kommer överens före dess. Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar förväntas hålla sig helt neutrala i denna konflikt.

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett kollektivavtal med SKR som gäller till och med 31 mars 2025, det innebär att våra medlemmar i kommuner och regioner ska förhålla sig neutrala. Du som är chef eller på annat sätt är arbetsgivares företrädare att hantera den varslade konflikten är undantagen.

Vad innebär att vara neutral för dig?

Arbetar du på en arbetsplats där Kommunals medlemmar är uttagna i strejk ska du förhålla dig neutral, det vill säga att du endast utföra de arbetsuppgifter du gör normalt. Du ska inte utföra några arbetsuppgifter som normalt utförs av någon av dina kollegor som är uttagna i strejk.

Om våra medlemmar uppmanas att ta över Kommunals medlemsgruppers arbetsuppgifter ska vi säga nej med hänvisning till neutralitet i strejk. Vid osäkerhet kring arbetsuppgifter ska arbetsgivaren och Akademikerförbundet SSR:s representanter kontakta Kommunal för tolkning då det endast är det fackförbund som beslutat om strejk/konflikt som har rätt att tolka konfliktvarslet. Är du osäker? Kontakta Akademikerförbundet SSR:s rådgivning.

Våra medlemmar ska inte bistå arbetsgivaren i försök att kringgå konflikten.

Vår rådgivning finns tillgänglig för att svara på frågor: 08 617 44 00 eller radgivning@akademssr.se

Frågor och svar:

Varför har kommunal varslat om stridsåtgärder? 

Kommunal upplever att de inte kommer framåt i sina förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Därför har kommunal varslat om stridsåtgärderna strejk och blockad. Här kan du läsa mer av kommunals information. Här finns även information om vilka arbetsplatser som berörs.

När bryter eventuella stridsåtgärder ut? 

Om parterna inte kommer överens innan den 18 april klockan 07:00 lägger Kommunals medlemmar ner arbetet och i vissa kommuner införs en nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad ut. 

Vad innebär en strejk?  

Det förbund som tar ut medlemmar i strejk sätter gränserna för omfattningen av strejken. Strejk innebär att samtliga medlemmar som omfattas av en strejk ska lägga ned sitt arbete och lämna arbetsplatsen.  

Vad innebär övertids-, mertidsblockad?

Det innebär att samtliga medlemmar, hos de förbund som vidtar stridsåtgärderna, som omfattas av varslet inte ska arbeta övertid eller mertid. 

Vilka arbetsuppgifter får utföras?

Våra medlemmar ska endast utföra sina ordinarie arbetsuppgifter och ska inte överta någon av de strejkandes arbetsuppgifter/arbetsuppgifter som omfattas av konflikten.

Vid minsta osäkerhet ska i första hand arbetsgivaren, men även representanter från Akademikerförbundet SSR, kontakta Kommunal för att få deras tolkning om vilka arbetsuppgifter som kan respektive inte kan utföras. Det är nämligen bara det fackförbund som lagt konfliktvarslet, som kan och ska tolka konfliktvarslet.

Vad innebär nyanställningsblockad? 

Detta innebär att de fackförbund som deltar i stridsåtgärden blockerar arbetsgivaren från att anställa ny personal inom sitt avtalsområde.

Vad innebär det för mig som medlem i Akademikerförbundet SSR? 

I dagsläget påverkar det inte dig som är medlem i Akademikerförbundet SSR, som medlem i Akademikerförbundet SSR ska man alltså inte delta i strejken. Arbetar du på en arbetsplats som av kommunal är uttagen i strejk ska du förhålla dig neutral, dvs. endast utföra de arbetsuppgifter du gör i normala fall. Man ska inte utföra några arbetsuppgifter som normalt utförs av någon av dina kollegor som är uttagen i strejk. 

Varför varslar inte Akademikerförbundet SSR om stridsåtgärder? 

Akademikerförbundet SSR har nyligen träffat ett nytt kollektivavtal som gav bra resultat för våra medlemsgrupper med Sveriges kommuner och regioner samt Sobona varför Akademikerförbundet SSR i grunden är bunden av fredsplikt till 31 mars 2025. Akademikerförbundet SSR bevakar situationen och bedömer löpande behov av att agera.
 

Har jag någon skyldighet att uppge för arbetsgivaren om och i så fall vilket fackförbund jag är medlem i? 

Nej, som arbetstagare har man ingen skyldighet att svara på en sådan fråga från sin arbetsgivare. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta förbundets rådgivning.

Om du har ett "arbetaryrke" och dina kollegor tas ut i strejk

Om du arbetar i ett yrke exempelvis om du som student extrajobbar som barnskötare eller inom skolbespisning där dina kollegor är medlemmar i kommunal och blivit uttagna i strejk är det viktigt att du iakttar neutralitet i förhållande till dina kollegors arbetsuppgifter. Det betyder att du ska utföra dina normala arbetsuppgifter och inte ta över andras arbetsuppgifter. Om du har frågor är du välkommen att kontakta vår rådgivning.

Vad gäller mig som chef?

Du som är chef eller på annat sätt är arbetsgivares företrädare att hantera den varslade konflikten är undantagen varslet.

Det innebär inte att du kan utföra de arbetsuppgifter som är uttagna i konflikt av kommunal, vid osäkerhet i tolkningar ring Akademikerförbundet SSR:s chefsrådgivning 08-6174400.

Även Vårdförbundet har varslat om bland annat övertidsblockad. Vad gäller?

Vårdförbundets stridsåtgärder bryter ut den 25 april klockan 16:00, förutsatt att Vårdförbundet och arbetsgivaren (SKR/Sobona) inte kommit överens förens dess. Detta kan komma att påverka våra medlemmar i regioner och privat sektor. Mer information kommer närmare den 25 april.