Debatt: Tvingas vi bryta mot lagen?

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, tittar in i kameran

I en debattartikel i NSD skriver flera företrädare för Akademikerförbundet SSR om otillåten påverkan.I Älvsbyn beslutade kommunpolitiker att köra över socialtjänstens utredning vilket utsatte tre små barn för allvarlig fara. Trots att politiken hade bristfälliga kunskaper i ärendet och lagstiftningen.

Hot och otillåten påverkan har blivit en del av våra medlemmars vardag. Ett beslut om omhändertagande av barn, ett bygglov som avslås, beslut i ett asylärende eller om en person ska ha rätt till sjukersättning. Vi ser det i staten, regionerna och allra tydligast i landets kommuner. Otillåten påverkan kan vara korruption, hot mot tjänsteman, lobbying, intressekonflikter och brister i ansvarstagande. I vissa fall är påverkansförsöken brottsliga, i andra mer diffusa men ändå obehagliga för tjänstemannen. Gränsdragningarna är inte alltid kristallklara så därför måste diskussionen bli levande på alla arbetsplatser. Politiker och höga chefer måste kunna stå emot obekväma artiklar i redaktionella och sociala medier, medborgares direkta påtryckningar, ha is i magen och agera sakligt. I Gällivare har kommunen gått över alla gränser. Socialtjänsten har varit kraftigt underbemannad i flera år och hälften av tjänsterna har varit vakanta. I stället för att ta sitt ansvar skyller kommunen kritik i media och från medborgare på sina medarbetare, socialsekreterarna.

Våra medlemmars trygghet minskar när de inte har arbetsgivaren i ryggen. Risken blir att handläggaren, socialsekreteraren eller utredaren inte vågar ta beslut eller lägger fram ett sämre förslag av rädsla för att annars bli uthängd eller hotad.

I Älvsbyn beslutade kommunpolitiker att köra över socialtjänstens utredning vilket utsatte tre små barn för allvarlig fara. Trots att politiken hade bristfälliga kunskaper i ärendet och lagstiftningen.

En socialtjänst som inte våga sätta in insatser, omhänderta ett barn, besluta om att ge stöd till en behövande är farligt. Det riskerar att bli förödande för många utsatta personers framtid. Allt för många gånger får oberoende och självständiga tjänstemän inte göra sitt jobb självständigt och professionellt utan detaljstyrning eller påverkan. Svensk offentlig förvaltning vilar på en lång tradition av rättssäkerhet, öppenhet och hög kvalitet. Vi vill att de värdena ska bära myndighetssverige även i framtiden. Vi tycker inte att det arbete offentliga arbetsgivare gör räcker. Riskerna med otillåten påverkan måste upp på bordet, göras synlig och stoppas. Det är inte förenligt med svensk lagstiftning och framför allt kan det urholka det som statsvetarna kallar Nordens guld - allmänhetens tillit till det offentliga.

Från Akademikerförbundet SSR försöker vi göra vårt genom två nya filmer, diskussionsmaterial och en handbok till våra förtroendevalda för att aktivt arbeta mot otillåten påverkan på varje arbetsplats. Vi vill att våra förtroendevalda ska vara experter på att uppmärksamma och visselblåsa mot otillåten påverkan.

Insatser kring människors liv, ekonomi och hälsa ska aldrig vara en fråga om pengar eller godtycklighet. De bästa insatserna för en individ får allt oftare avslag av kostnadsskäl, inte minst vad gäller barn och unga som riskerar att fara illa.

Trygga medarbetare fattar väl underbyggda och kloka beslut, samt levererar väl underbyggda underlag. Det är så det ska se ut. Låt proffsen vara proffs. Beslut ska fattas på rättsliga grunder, med evidens och professionens kunskap i främsta ledet.