DN Debatt Replik: ”Sverige behöver 10000 fler som arbetar förebyggande”

Akademikerförbundet SSR: Det är bra att L lägger fram socialliberala förslag, men partiet undviker att berätta att satsningar kostar pengar.

REPLIK DN DEBATT 29/5.

På DN Debatt skriver Liberalernas Johan Pehrson och Jan Jönsson att det krävs mycket mer av förebyggande insatser för att stoppa nyrekryteringen av unga medlemmar till kriminella gäng. Akademikerförbundet SSR, som är Sveriges ledande fackförbund för socionomer, välkomnar att Liberalerna nu lägger fram socialliberala förslag och vill satsa på förebyggande socialt arbete.

Det är långt mycket mer effektivt att arbeta förebyggande än att försöka få redan etablerade gängmedlemmar att sluta begå brott. I debattartikeln sägs dock ingenting om att en satsning kommer att kosta pengar.

Inom socialdepartementet förbereds nu en proposition om den nya socialtjänstlagen. Med en skarp reglering om att socialtjänsten ska jobba förebyggande kan riksdagen både tvinga kommunerna att göra satsningen och samtidigt finansiera verksamheten. Akademikerförbundet SSR bedömer att det krävs 10 000 fler förebyggare och 10 miljarder kronor för att kunna bygga upp en tillgänglig och verksam första linje inom området. Menar Johan Pehrson och Jan Jönsson allvar förutsätter vi att Liberalerna ställer sig bakom en sådan satsning.

Liberalerna föreslår en specialisering i socionomutbildningen på 1–1,5 år kring unga lagöverträdare och gängbrottslighet. Akademikerförbundet SSR har länge drivit frågan om specialistutbildningar på avancerad nivå för socionomer. Självklart behövs det också en utbildning inom det här området.

Liberalerna menar att det behöver tillföras riktade forskningsanslag för att hitta sociala insatser som fungerar för målgruppen unga i kriminalitet. Akademikerförbundet SSR håller med om att forskningsfältet behöver stärkas. Vad Johan Pehrson och Jan Jönsson utelämnar är att det inte finns något krav på att socialtjänsten ska arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, som det gör inom hälso- och sjukvården och skolan.

Det innebär att även om forskningen hittar effektiva metoder kan kommuner välja att bortse från detta och använda mindre effektiva eller obeforskade insatser. Akademikerförbundet SSR har länge drivit frågan om att det måste införas en reglering i socialtjänstlagen om att verksamhet inom socialtjänsten ska bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Landets invånare måste kunna lita på att de får den bästa hjälpen av socialtjänsten. Hur ställer sig Liberalerna i den frågan? Det fick vi inte svar på.

Sverige behöver:

● 10 000 fler som jobbar förebyggande

● 10 miljarder kronor mer till förebyggande arbete

● en skarp reglering om att socialtjänsten ska jobba förebyggande

● specialistutbildningar för socionomer

● rätt insats till rätt individ; använd vetenskap och beprövad erfarenhet

Heike Erkers, ordförande, Akademikerförbundet SSR

Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef, Akademikerförbundet SSR