Fontänhuset har inte patienter - de har medlemmar

dekorativ bild

Ett Fontänhus är en plats för psykosocial rehabilitering där deltagarna är med och skapar miljön. Istället för att fokusera på vad som inte fungerar för medlemmarna med psykisk ohälsa, så väljer personalen att rikta in sig på det som personerna mår bra av. Det ska vara en plats att återhämta sig på.

Gunilla Byström är verksamhetschef på Fontänhuset i Stockholm. Där tar de emot vuxna med psykisk ohälsa. 

Det finns fler Fontänhus i olika kommuner runt om i Sverige. På Götgatan i Stockholm arbetar Gunilla Byström på Fontänhuset som grundades 1980. Det är helt enkelt en plats där man samlas, umgås, lagar mat och har en rutin. Verksamheten drivs av anställda tillsammans med besökarna - som i sin tur är medlemmar. Medlemmarna skapar verksamheten efter sina behov och förmågor. 

Tanken är att det ska finnas arbetsuppgifter till alla. Från enklare till mer avancerade uppgifter. Det är så att medlemmarna kan utvecklas och växa.

Gunilla Byström inleder samtalen med nya medlemmar med orden "Hej, vem är du, och vad tycker du är kul att göra?". I Socialtjänstpodden berättar hon om verksamheten på Fontänhuset i Stockholm.