Förhandla första lönen – så ska du tänka

Ska du förhandla din första lön? Vår ombudsman Malin Fröjmark har coachat många medlemmar i just den situationen. Vad gör man till exempel om man får frågan om löneanspråk mitt under intervjun? Här svarar Malin på några vanliga frågor om hur du ska tänka.

Först och främst – spelar ingångslönen verkligen så stor roll?

Ja, ingångslönen är viktig. Det är när du börjar ett nytt jobb som du har störst chans att påverka lönen. Om man går in för lågt så kan det bli svårt att rätta till det i de årliga löneöversynerna.

Vad gör man om chefen säger att de har fasta ingångslöner?

Det stämmer inte, vi har inga fasta ingångslöner i våra kollektivavtal utan det är individuell lönesättning som gäller på vårt område. 

Vad gör jag om chefen säger att jag kan börja med en viss lön och sen kan vi se över den när jag jobbat ett tag?

Det är alltid en dålig deal för dig att gå in lågt och hoppas att sedan hämta in den lönen, så länge det inte handlar om att invänta att du ska bli klar med din examen eller liknande. Försök att hamna på "rätt" nivå redan från början Om arbetsgivaren ändå vill att du ska gå in på en lägre lön med motiveringen att vi ser över den sen så ska ni ha den överenskommelsen nedskriven, till exempel i ditt avtal, annars är det en risk att det inte blir av. 

Finns det inte en risk att jag inte får jobbet om jag begär för mycket?

Det är vanligt att man oroar sig för att en löneanspråk är för högt, särskilt när man är ny i arbetslivet. Men man får tänka på att det är en förhandling. Om arbetsgivaren tycker att det är för högt så är det som oftast händer att du får ett motbud med en lägre summa. Men kolla gärna med oss först vad som är rimligt för den tjänst du sökt.

Vad gör jag om jag får frågan om löneanspråk under anställningsintervjun?

Den här frågan ska du bolla tillbaka och be att få återkomma så du hinner kolla upp hur lönerna ligger på arbetsplatsen och förbereda dig bättre. Dessutom har du bättre förhandlingsläge ju senare ni pratar om lön. Om chefen redan har bestämt sig för att de vill ha just dig så vill han ju helst inte backa på det. Så det du gör nu, är att fråga om lönespannet för tjänsten, för det är bättre om ni börjar där.

Hur ska jag veta om lönespannet är rimligt?

Det finns flera sätt att ta reda på det. Du kan titta på lönestatistik, till exempel Saco Lönesök. Du kan fråga den fackliga kontaktpersonen på arbetsplatsen om löneläget. Om det är i offentlig sektor så kan du faktiskt också begära ut lönelistor. Och så kan du förstås ringa till oss på Akademikerförbundet SSR. 

Så kan vi hjälpa dig!

Jämför löner i Saco lönesök

Ta kontakt med vår rådgivning