Freddot Carlsson Andersson om fattigdom och utanförskap

Vad gör fattigdom med en människa? Freddot Carlsson Andersson har skrivit boken B-laget: rapport från ett utanförskap, som handlar om hans personliga erfarenheter och upplevelser av fattigdom. I Socialtjänstpodden delar han med sig av sina upplevelser. 

– Stigmatisering och skam är tungt, men stressen får så många konsekvenser på olika sätt. Allt från tänder som bits sönder av stress, till sömnproblem som gör att man inte kan tänka klart. Det finns så många sätt den här stressen märks på och många konsekvenser. Det är det här att man aldrig får slappna av. Det är alltid någonting. Även nu så här. Det här är min berättelse, men det är inte att jag har lämnat den bakom mig och skrivit en bok om hur det var, och nu är jag tillbaka på andra sidan. Jag tror att det här alltid på något sätt kommer pågå i mitt liv, säger Freddot Carlsson Andersson.

I din bok skriver du att ”det som sätter de djupaste spåren är skammen”, alltså inte fattigdomen i sig. Varför väcker fattigdom sån skam?

– Kan det inte vara att det inte finns ord? Det finns inget vardagligt språk kring det. Vi har börjat prata om psykisk ohälsa i Sverige. Men jag kan inte tänka mig någon som säger att jag har inte ätit lunch idag för jag har inte råd eller jag har jättedåligt med pengar. Det tror jag skulle vara jättemärkligt om någon sa. Det finns ord för fattigdom när man pratar statistik, eller i imperfekt eller när man pratar om det fysiskt långt borta. Det är alltid någon annanstans eller någon annan tid. Det är inte här och nu. Så exemplen om det är så få i språket. Om jag pratar med människor om det är jag rädd för att det blir så laddat. Jag blir orolig för att människor ska känna sig tvungna att låna ut pengar. Då blir det lättare att jag inte säger något, enklare att bara bita ihop, säger Freddot Carlsson Andersson. 

Lyssna på Spotify | Acast | Apple Podcasts / iTunes | Soundcloud eller här på webben.