Gällivare kommun flyr ansvar

Malin Fröjmark

Akademikerförbundet SSR är mycket kritisk till Gällivare kommuns agerande gentemot sin personal. Kommunen avhänder sig ansvaret och skyller allt på socialsekreterarna. Gällivare kommun har anlitat en extern utredare att granska vissa socialsekreterares arbete i kommunen och idag onsdag kom resultatet av utredningen. Vi kan konstatera att kommunen sedan tre år tillbaka har varit kraftigt underbemannad och att hälften av socialsekreterartjänsterna inom området barn- och unga har varit vakanta. Allvarliga brister som således varit kända sedan lång tid tillbaka.

De högsta cheferna och kommunpolitikerna har löpande informerats om den ohållbara situationen. Trots detta tar utredningen i sin granskning främst fasta på de brister i socialsekreterarnas handläggning och dokumentation som utredningen funnit. Akademikerförbundet SSR anser att de brister och den kritik som riktas mot kommunens socialsekreterare i stort är en direkt konsekvens av den ohållbara arbetssituation som dessa socialsekreterare haft. En ohållbar arbetssituation som arbetsgivaren och lokalpolitiker ska hållas ansvariga för.

  • Socialsekreterarna i Gällivare har inte haft förutsättningar att utföra sitt arbete. Konstanta underbemanningar måste vara politikens ansvar och inte den enskilda medarbetarens. Finns inte förutsättningarna på plats är risken stor att brister i kvaliteten och rättssäkerheten uppstår. Gällivare kommun har brustit i ansvaret för socialtjänsten och som arbetsgivare, säger Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR anser att det är beklagligt och beklämmande att en arbetsgivare med ansvar för verksamheten, sina medarbetare och deras arbetsmiljö, inte bara missar att stå upp för de anställda utan också övervältrar ansvaret för bristerna på arbetstagarna. Detta trots att arbetstagarna inte har haft förutsättningar att göra ett fullgott arbete och att detta har organisatoriska orsaker.  

Utredningen lyfter fram kritik på individnivå där vi som fackförbund på ett flertal punkter kunnat motbevisa uppgifterna. Det handlar bland annat om uppgifter i förvaltningsrättens domstolsprokoll och dokumenterade nämndbeslut. När kommunen inte är intresserad av att få fakta på bordet utan snarare av att hitta argument som stödjer kritiken mot socialsekreterarna lämnas vi som fackförbund med en känsla av att de anställda offras för att kommunen ska gå fri från såväl kritik som ansvar.

  • Att Gällivare kommun väljer att informera media före dialogen med de berördas fackförbund är häpnadsväckande. Att lyfta frågan om avsked i media är oseriöst. Vi kommer att fortsätta förhandla med arbetsgivaren i de enskilda ärendena, säger Malin Fröjmark, ombudsman Akademikerförbundet SSR
     

Socialsekreterare har i sitt arbete att hantera komplexa sociala problem och göra mycket kvalificerade bedömningar. Det gäller särskilt handläggning av ärenden och insatser för barn och unga där arbetet många gånger handlar om att fatta svåra, ingripande beslut för barn och deras familjer.