Prao på Akademikerförbundet SSR

Jag heter Ruben och jag praoar här på Akademikerförbundet SSR. Det är ett fackförbund för akademiker. I den här bloggen ska jag prata om vad ett fackförbund är, varför angiverilagen är (enligt fackförbundet och mig) dålig och så ska jag prata om hur de två sakerna hänger ihop.

Vad är fackförbund och varför finns de?

Ett fackförbund är många personer som har liknande jobb och vill ändra saker på sina arbetsplatser. De tillsammans skapar då en lokalförening för att få igenom sina idéer. Det är som en tårta! Att bara äta en ingrediens kanske inte är så gott, men många ihop bakade till en tårta blir väldigt gott. Det händer också ibland att olika fackförbund går ihop och hjälper varandra, bildar en sorts allians för att bli starkare. De är som flera lager på en tårta.

Fackets uppgifter

De tar hand om såna saker som löneförhandling, juridisk hjälp och rådgivning. Så de hjälper medlemmarna förhandla om lönen, om man tror att något kanske inte är lagligt på arbetsplatsen och de ger råd om vad man kan göra.

Angiverilagen

I början av min praoperiod, redan dag två, så var jag med och demonstrerade mot en ny lag som vissa tycker borde ta kraft. Den kallas för angiverilagen. Den lagen säger att alla myndigheter ska behöva polisanmäla personer utan rätt papper för att få vara i Sverige.

Varför hänger de två sakerna ihop?

Som jag sa innan så tycker Akademikerförbundet SSR att angiverilagen verkar väldigt dålig. Den tvingar personer som jobbar som exempelvis arbetsförmedlare att behöva ange papperslösa i stället för att hjälpa dem. Det är ju helt sjukt att det kan hända! Plus att den som de tvingas anmäla kan vara ett barn. Jag kan fatta om polisen behöver göra det, det har varit en del av deras jobb rätt länge, men inte typ Kriminalvården eller SIS.

Intervju med en Socialrättsjurist

Jag hade en intervju med en Socialrättsjurist här på Akademikerförbundet SSR där hon berättade lite om vad hennes jobb innebar. Monica (hon jag intervjuade) berättade att hennes jobb var som att vara en strateg. Hon kollade på politiska beslut och spekulerar om vad det innebär för medlemmar i Akademikerförbundet SSR.

Sen frågade jag vad hon tyckte om angiverilagen. Det hon sa vad att ingen myndighet borde behöva anmäla papperslösa, bara exempelvis polisen. SIS, vilket är en myndighet som tar hand om utsatta personer, skulle bli direkt drabbade av lagen på grund av att de skulle behöva polisanmäla alla papperslösa istället för att ge dem den hjälp de kanske behöver.

Eftersom Akademikerförbundet SSR är ett yrkesförbund så betyder det att de kämpar för att medlemmarna ska kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Nu är jag i slutet av min prao och hoppas kunna ta med mig mycket från min tid här på Akademikerförbundet SSR. Jag hoppas också att de på ålderdomshemmet där jag ska praoa sen också uppskattar den informationen.

Ruben, 14 år