Staten måste finnas i sociala medier för att stoppa hatet

På Expressens debattsida skriver Akademikerförbundet med krav om hur samhället måste bemöta desinformation mot socialtjänsten: Socialtjänsten utsätts just nu för stora desinformationskampanjer med hot och hat som följd. Budskapet, som främst sprids på sociala medier, är tydligt och utgör direkta lögner: Socialsekreterarna kidnappar barn. Att socialsekreterare, socialchefer, kommunpolitiker och förvaltningsjurister inom domstolarna agerar utifrån den lagstiftning som är till för barnets bästa som gäller i Sverige framkommer inte i kampanjerna.

Hotet, hatet och ovissheten om vad som sprids och sägs på sociala medier påverkar våra medlemmar, både socialsekreterare och chefer, oerhört negativt. Men desinformationen skadar inte bara våra medlemmar. Den skadar också alla de barn och föräldrar som har rätt till och behöver socialtjänstens stöd och hjälp men som inte vågar vända sig till socialtjänsten i rädsla för att barnen ska kidnappas. Desinformationskampanjen rubbar förtroendet för socialtjänsten.  

Akademikerförbundet SSR:s medlemsundersökning visar att nära fyra av tio socialsekreterare i utsatta områden under de senaste två åren har blivit utsatta för hot och/eller våld. Desinformationskampanjerna gör situationen värre. Hot, ryktesspridning och desinformation är också delvis en konsekvens av det läggs för lite resurser för att ta dialogen, arbeta förebyggande och följa upp beslut.

När hot sker i sociala medier, så som på TikTok, förväntas socialsekreterarna idag själva leta upp vad som sägs om dem och deras arbetsplats, om de är utsatta för hot efter eller hot om våld. Det är en ohållbar situation. Så kan vi inte ha det. Det rimliga vore att stat eller kommun hade ett systematiskt uppdrag att kartlägga de hot och det hat som sprids både för att kunna informera medarbetare och för att göra insatser.

Det är också ohållbart att inte bemöta desinformationen där den sprids. När hat och hot sker på sociala medier så måste samhället bemöta felaktigheter på samma plattformar. Att vi tar fram och sprider information på rätt språk är grundläggande. Men det blir nästan poänglöst om de som informationen vänder sig till inte kan hitta den eller tar del av den.

Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag att arbeta mot desinformation. Syftet med uppdraget är att nå ut med informationen till relevanta målgrupper för att motverka ryktesspridning och desinformation. Det informationsmaterial som tas fram finns som broschyr på webben eller på socialkontoren. Det räcker inte på långa vägar. Kunskapsmaterialet måste nå målgruppen. Om samhället inte finns där desinformationen finns - på Facebook, TikTok, Twitter - hur ska då desinformationen bemötas?

Både Sveriges Kommuner och Regioner samt regeringen har varit ute och kraftigt kritiserat hot och hat mot socialtjänsten. Det är bra och välkommet. Nu måste Sverige kavla upp ärmarna. Norges motsvarighet till socialtjänsten, norska barnvärnet, hade liknande problem med hot, hat och desinformationskampanjer om kidnappning av barn inte minst under 2016 med stora demonstrationer mot omhändertagande av barn också i andra länder. Sverige måste lära av de norska erfarenheterna och insatserna för att bemöta falska påståenden då de har kommit längre än vi.

När våra medlemmar beskriver en växande oro och bristande stöd så måste samhället agera.

Våra krav på riksdag, regering och myndigheter:

  • Staten måste finnas i sociala medier för att stoppa hatet. Regeringen måste ge myndigheterna i uppdrag att arbeta mot desinformation också i sociala medier.
  • Utöka Socialstyrelsens uppdrag att arbeta mot desinformation kring socialtjänsten.
  • Ge myndigheten för psykologiskt försvar i uppdrag att stötta både socialtjänst och kommunerna i att hantera desinformation mot socialtjänsten.
  • Öronmärk statsbidrag för att arbeta med ökad trygghet för socialtjänsten.
  • Prioritera socialtjänsten i både statsbidrag och kommunala budgetar.
  • Tillsätt en trygghetskommission för socialtjänsten.

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR