Tillgänglig på fritiden?

En ny lag som kallas ”Right to disconnect” röstades nyligen igenom i det Australiensiska parlamentet. Lagen innebär att arbetsgivare i Australien inte får bestraffa medarbetare som inte svarar på e-post, sms eller andra kontaktförsök från arbetsgivaren på fritiden. Det väcker frågan, vad gäller i Sverige och hur kan du tänka?

Vad gäller egentligen i Sverige? 

I stor utsträckning kan man redan idag säga att svenska regler överensstämmer med den nya regleringen som är på väg att införas i Australien. Arbetsgivaren äger ingen rätt att fritt förfoga över anställdas fritid, eller för den delen ha åsikter om vad du gör på din fritid. 

Det innebär att man strikt juridiskt även i Sverige också har en ”rätt” att släppa arbetet när man stämplar ut från jobbet. Det innebär att man inte kan bli av med jobbet enbart för att man inte är tillgänglig utanför arbetstid i normalfallet. Skulle det dessutom dras till sin spets kan det vara att betrakta som beordrad övertid för en anställd som har reglerad arbetstid, vilket skulle generera en rätt till övertidsersättning om man genom sina avtal på arbetsplatsen har rätt till ersättning för övertidsarbete. 

I praktiken ställs såklart våra medlemmar inför en betydligt svårare situation där företagskultur, arbetsbelastning och möjlighet till att avancera på arbetsplatsen påverkar den uppfattade möjligheten till att koppla bort arbetet på fritiden. 

Den snabba digitaliseringen har också lett till att såväl arbetstid som arbetsplats mer och mer har börjats suddas ut. Detta har lett till mer frihet för arbetstagare, vilket givetvis kan vara positivt utifrån work-life balance, men innebär att gränserna för när man förväntas vara tillgänglig också förändras. Om man som anställd fritt kan välja när man utför sitt arbete blir det svårt för arbetsgivaren att veta när man kan förvänta sig svar.  

Man kan alltså, oftast, välja att låta bli att svara utanför sin ordinarie arbetstid. Men utifrån förväntningarna på arbetsplatsen och konkurrens mellan kollegor finns det en risk att det får mer eller mindre tydliga konsekvenser som man som individ får överväga. Denna situation kan leda till en osund arbetsmiljö som man som arbetsgivare behöver hantera. 

För att den här typen av lagstiftning, som man nu inför i Australien, ska få effekt behöver den förmodligen kopplas till ett konkret förbud för arbetsgivare med eventuella sanktioner som följd. Annars kommer arbetslivet fortsätta som idag. 

Vad kan facket göra? 

I samverkan med arbetsgivaren kan vi i en lokal förening lyfta frågan om hur arbetsplatsen ser på kontakter med anställda utanför arbetstid. Då frågan är viktig utifrån ett arbetsmiljöperspektiv är det av vikt att även skyddsombud involveras i dialogen. 

Vi finns alltid här för dig när du behöver det. Vår rådgivning finns tillgänglig för att ge dig stöd om det uppstår problem på din arbetsplats. Du kan ringa oss på 08-617 44 00 eller mejla till radgivning@akademssr.se 

Text av: Carl Mitt Holm, jurist på Akademikerförbundet SSR