Utbildning för ekonomer

Det finns många utbildningar att välja på för den som siktar på att bli ekonom – både hemma och borta. Tänk bara på att den du väljer är godkänd där du tänkt jobba framöver.

Kvinna vid en trappa

Abrar Khartabil kan inte säga att hon arbetar exakt med det hon studerade, men studierna gav ett bra ”mindset” inför arbetslivet. Studenter blir drillade i hur man tolkar texter och hur man blir så effektiv som möjligt. Det står inte på schemat, men det är en positiv bieffekt.

Till dig som studerar vill Abrar Khartabil säga att du ska ta en dag i taget och njuta av studentlivet.

– Man behöver inte bestämma exakt vad man vill jobba med. Det finns öppna dörrar överallt, säger Abrar Khartabil.

– Har du en dröm, så kör! 

Ekonom är den som har läst minst tre år inom akademisk utbildning med merparten av sin utbildning inom något ekonomiskt ämne. Där ingår exempelvis företagsekonomi, nationalekonomi, ekonomisk historia och ekonomisk geografi.

Medlemmar i förbundet som är ekonomer har exempelvis läst ekonomprogrammet, kandidatprogrammet i offentlig förvaltning, internationella ekonomprogrammet, pol.kand. med ekonomisk inriktning eller ekonomiska ämnen som fristående kurser. Civilekonomer med särskild yrkesexamen kan också ingå i gruppen.

Vad gör en ekonom?

Ekonomer arbetar exempelvis med budgetering och ekonomisk planering, marknadsföring och försäljning, redovisning och revision samt utredningsarbete och anställs exempelvis som ekonomichef, ekonomiassistent, redovisningsekonom, projektledare, inköpare, controller, förvaltningsekonom, upphandlare, utredare, omvärldsbevakare, analytiker, statistiker eller handläggare.

Internationella möjligheter

Ekonom kan du bli oavsett om du studerar i Sverige eller utomlands, så länge din utbildning uppfyller kraven. Ett vanligt sätt att kombinera de båda alternativen är att delta i ett utbytesprogram som anordnas av din högskola eller ditt universitet. Fördelen med detta är att du oftast får tillgodoräkna dig studierna i din svenska utbildning.

Många ekonomer arbetar utomlands under kortare eller längre perioder, både inom svenska och internationella företag och organisationer. Om du läser hela utbildningen utanför Norden är det mycket viktigt att kontrollera att utbildningen är godkänd. Kontakta Universitetskanslersämbetet för mer information.