Konjunkturkänslig marknad med hög konkurrens

Det är idag konkurrens om lediga samhällsvetarjobb. Arbetsmarknaden sträcker sig över alla sektorer och branscher, och efterfrågan varierar för olika områden.

Pensionsavgångarna bland samhällsvetarna kommer att vara omfattande, samtidigt som tillskottet av studenter i samhällsvetenskapliga ämnen är fortsatt stort. Det är god tillgång på nyexaminerade samhällsvetare på arbetsmarknaden idag. När det gäller erfarna samhällsvetare så råder det balans på arbetsmarknaden.

Samhällsvetares arbetsmarknad är konjunkturkänslig eftersom den offentliga sektorn, där ungefär hälften av samhällsvetarna arbetar, är beroende av en stabil samhällsekonomi. Inom den privata sektorn varierar arbetsmarknaden ännu mer beroende på det ekonomiska läget, eftersom arbetsmarknaden för samhällsvetarna tenderar att påverkas tidigt i sämre tider.

Läs även

Ledande bland samhällsvetare

Som samhällsvetare har du en strategisk roll på din arbetsplats. Du har nära till beslutsfattarna och har ofta goda möjligheter att påverka verksamheten.

Läs mer

Hjälp i karriären

Hur ser ett bra cv ut, vad ska du tänka på inför en jobbintervju och hur förhandlar du upp lönen? Vi hjälper dig navigera genom hela jobbsökningsprocessen från start till mål.

Läs mer

Allt det här får du som medlem i vårt fackförbund

Som medlem i Akademikerförbundet SSR får du service och förmåner anpassade efter dina behov, oavsett om du är student, anställd, egenföretagare, chef eller arbetssökande.

Läs mer