6 steg till bättre skörd

Fråga först! Det vanligaste svaret på frågan varför någon valde just sitt förbund är ”Det var de som frågade först”. Så se till att ni är de som frågar först. Hälsa alltid på alla nyanställda och praktikanter och välkomna dem till förbundet. Utse gärna någon eller några ansvariga för det här i föreningen. 

Våga fråga. Alla. Glöm inte bort några medlemsgrupper. Alla som har högskoleutbildning inom beteendevetenskap, ekonomi, folkhälsa, personalvetenskap, samhällsvetenskap eller socialt arbete är välkomna. Så fråga alla. Och glöm inte bort cheferna, de har ju sin egen förening – Svensk Chefsförening. Prata med eller skicka ett mail till alla nyanställda. 

Utgå från dig själv. Du behöver inte kunna alla argument för att värva. Börja med att fundera över varför du själv gick med och varför du har engagerat dig. Din egen berättelse är alltid sann. Och du talar för en bra idé på samma sätt som du skulle rekommendera en restaurang, film eller bok.

Se till att ni har material – och sprid det. Föreningen ska alltid ha rekryteringsmaterial – har ni inte det, beställ det här. Men låt det inte ligga i en byrålåda, där gör det ingen nytta. Sätt upp affischer och dela ut foldrar och värdecheckar i postfacken. 

Vinn kampen om fikabordet! Diskutera facket runt fikabordet. Bjud på tårta. Lägg ut foldrar. Ordna möten om lön, arbetsmiljö eller något aktuellt på er arbetsplats och uppmana medlemmarna att ta med en kollega. Eller gör något annat kul. Det viktigaste är att alla gör något. Här finns idéer och underlag till möten och information om hur ni ansöker om pengar.  

Visa att det är du som är facket. Sätt upp skylten ”Ditt fackliga ombud” vid din plats så att kollegorna ser dig.