Allt om löneförhandlingen

Att förbereda sig väl inför löneförhandlingen sätter ribban för din ekonomiska framtid. Vet du vilka faktorer som påverkar din lön? Vet du vad din kunskap och dina erfarenheter egentligen är värda?

 

    Steg 6

    Vad som är rätt lön kan variera. Den individuella lönesättningen har lett till en positiv löneutveckling i de flesta yrken. Ingångslönen kan dock variera med flera tusen kronor beroende på arbetsgivare, var i landet och inom vilken sektor du söker jobb. Därför är det viktigt att du förbereder dig väl innan du förhandlar din lön.

    När kan du förhandla om lön?

    Varje gång du byter jobb eller befattning kan du diskutera din lön. Det är särskilt viktigt om du inte omfattas av årliga justeringar, som i vikariat.

    70% av framgången ligger i förberedelserna

    Att du förbereder dig innan du går in i en förhandling är därför av högsta prioritet. Studera lönestatistik och ring Rådgivningen eller studentombudsmannen. Fundera sedan ut dina starka sidor och öva in argument. Fundera på dina starka sidor och öva dina argument.

    Bestäm dina mål

    Ha klara mål för din önskade lön och var beredd att förhandla. Bestäm dig för ditt mål med diskussionen och lägg sedan på 1 000-1 500 kronor i prutmån. Sätt en smärtgräns som du kan acceptera.

    Löner varierar

    Ingångslöner är rimliga för akademiker, men de varierar beroende på arbetsplats, bransch, kvalifikationer och plats. Små städer utan universitet kan ibland erbjuda högre löner på grund av bristen på kvalificerad arbetskraft.

    Övertidsersättning

    Tänk noga innan du överger övertidsersättning för en högre grundlön. Det kan vara bättre att diskutera detta efter en tid på arbetsplatsen.

    Vässa argumenten

    När du förhandlar om lön är det viktigt att vara tydlig och använda relevanta argument. Här är de viktigaste:

    1. Ansvar och befogenheter: Prata om ditt jobbs omfattning och ansvar. Vad innebär din roll och vilka arbetsuppgifter har du? Diskutera om du arbetar självständigt eller med kollegor. ”Jag har förstått det som att jag självständigt kommer att ansvara för utredningar, budget, utvecklingsarbete och personal inom ramen för min tjänst. Med det i åtanke anser jag…” 

    2. Erfarenheter och kunskap: Betona din utbildning och tidigare erfarenheter som gör dig kompetent för jobbet. Speciella färdigheter, tidigare prestationer och kunskaper är värdefulla. ”I denna roll kommer jag att använda mig av mitt nätverk inom…i kombination med min akademiska kompetens i form av…och erfarenhet inom….Därför tänker jag att det känns rimligt att…”

    3. Resultat: Om du har tidigare prestationer på arbetsplatsen, nämn dem. Om du övergår från ett vikariat eller praktik, påpeka hur du har bidragit till organisationen. Påminn arbetsgivaren om att du inte behöver utbildningstid. ”Jag kommer att kunna sänka kostnaderna genom…vilket jag redan visat i mina erfarenheter från…Jag kommer att kunna bidra till att utveckla och effektivisera verksamheten genom mina kunskaper inom…och erfarenheter från…Om vi tar med detta i åtanke tänker jag mig…” I en löneförhandling ett år senare: ”Sedan vår senaste löneförhandling har jag höjt min kompetens genom att…/sänkt kostnaderna för…/effektiviserat/förbättrat verksamheten genom att…”

    4. Tänk på under diskussionen:

      • Prata öga mot öga för att påverka bättre.
      • Ange din lön baserat på ansvar, erfarenhet och kompetens.
      • Ha en prutmån i åtanke.
      • Låt arbetsgivaren komma med ett bud först.
      • Bolla över lönefrågan minst två gånger till arbetsgivaren.
      • Om arbetsgivaren inte vill diskutera högre grundlön, ange andra förmåner som kan vara av värde för dig, som semesterdagar och arbetstid.
      • Lönetillägg som beror på att du arbetar obekväm arbetstid (jour, beredskap och liknande) ska inte räknas in i grundlönen.
      • Diskutera innevarande års lön och undvik senare justeringar i lönerevisionen.
    5. Efter diskussionen:

      • Säkerställ att överenskommelsen finns i ditt anställningsavtal.
      • Kontrollera vilket kollektivavtal som gäller och säkerställ att dina rättigheter är tydliga.
      • Ta gärna kontakt med fackliga representanter om det behövs.
      • Påbörja inte din anställning innan du fått ett skriftligt anställningsavtal.

    Kom ihåg att vara självsäker och försäkra dig om att din lön speglar din kompetens och erfarenhet. Du har investerat tid och pengar i en akademisk utbildning som måste kosta även för arbetsgivaren. Kräv den lön du är värd.

    Tips! Är du student så kan du boka en rådgivning inför din löneförhandling med din Studentombudsman. Kontakta gärna Rådgivningen på 08-617 44 00 om du vill få information om löneläget på din framtida arbetsplats eller vill prata om avtal eller arbetsrätt. Du har även tillgång till Sveriges bästa sökverktyg för akademikerlöner – Saco Lönesök.

    Lycka till med din löneförhandling!