10 tips till bättre studieteknik

Genom att använda olika tekniker som repetition, sammanfattning och visualisering kan du förbättra dina studier. Tydliga mål och en plan ökar motivationen och hjälper dig att hålla fokus på studierna. En strukturerad studieteknik minskar risken för stress, eftersom du har en plan att följa och blir mer organiserad.

""

När Johanna Finndin pluggade var det pandemi och studierna var på distans. För att bli motiverad brukade Johanna styra upp pluggdagar på campus med sina kompisar och boka grupprum så de kunde sitta ostört.

- Jag och mina kompisar brukade boka grupprum och göra tankekartor och tidslinjer på tavlan så att vi kunde visualisera hur allt hängde ihop och också täcka upp varandras kunskapsluckor. Det var också skönt att ha varandra att ventilera med när plugget blev stressigt.

När Johanna behövde plugga hemma brukade hon schemalägga i kalendern på mobilen så att hon fick notiser när hon skulle börja och när hon skulle ta pauser för att det inte skulle kännas för tungt.

- En sak jag gjorde ibland var att prata in mina anteckningar på mobilen och sedan kunde jag lyssna på dem om jag skulle gå på promenad eller till gymmet. Det gjorde att jag ändå kände att jag kunde ha tid för att gå ut och få lite motion mitt i tentastressen.

Användbara tips för att få ordning på studierna:

  1. Bestäm tid och plats. Hitta en fokuserad studieplats och sätt regelbunden tid varje dag för studier för att skapa ett effektivt schema och rutin. Anpassa studietiden efter din mest effektiva period på dagen.

  2. Sätt upp delmål. Undvik att skjuta upp uppgifter till sista minuten genom att sätta delmål och undvika onödig stress och oro. Dela upp stora uppgifter i mindre delar för ökad motivation och lättare hantering.

  3. Ta raster på fasta tider. Ta pauser för att sträcka på benen, få frisk luft och öka energinivån. Undvik att överbelasta hjärnan genom att variera studieaktiviteter.

  4. Gör mindmaps. Använd mindmaps med färger och former för visuell inlärning och bättre minnesprestation.

  5. Läs högt. Använd flera sinnen genom att läsa högt för att förbättra förståelsen av text och uppgifter, särskilt för textrelaterade ämnen.

  6. Förhör dig själv. Använd kort med frågor för självförhör och förklara svaren högt med egna ord för bättre förståelse och fokus.

  7. Använd fler än ett sinne. Aktivera flera sinnen genom att läsa högt och göra anteckningar för effektivare inlärning.

  8. Hjälp varandra. Ta kontakt med andra studenter för att diskutera och utveckla din förståelse.

  9. Läsning innan läggdags. Läs sammanfattningen innan du går till sängs för att förstärka inlärningen. Repetera gårdagens studier innan du tar in ny information på morgonen för ökad effektivitet.

  10. Var nöjd med "good enough". Balansera noggrannhet med effektivitet genom att acceptera att ibland är "good enough" tillräckligt och lita på din egen förmåga.

ljus kvinna i lövverk

3 skäl att bli studentmedlem

1. Trygghet under studietiden och senare i arbetslivet. Förutom hjälp när du söker jobb, får du förmåner som försäkringar och hjälptelefoner. Vi finns här för dig genom hela din karriär. 

2. Din utbildning ska löna sig. Vi påverkar lärosäten, partier, myndigheter och arbetsgivare för en schysst arbetsmarknad och ett jämställt samhälle.

3. Tillsammans bidrar vi till en bättre värld. Vi är med i Fairtrade, och vår solidaritetsfond stöder biståndsprojekt runt om i världen.

Bli studentmedlem

Vi stöttar dig från studietiden och genom hela karriären

Bli medlem du också