Inkomstförsäkring och a-kassa

Vad händer om du blir arbetslös? A-kassan är ditt viktigaste skyddsnät och ger trygghet om du förlorar ditt jobb. Och vår inkomstförsäkring kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av lönen.

Tre kollegor håller varandra om ryggen.

A-kassan 

A-kassan är en frivillig omställningsförsäkring som ger dig ersättning vid arbetslöshet. En stark a-kassa bidrar till att skapa en trygghet i arbetslivet och förhindrar lönedumpning. 

Du väljer själv om du vill vara med i a-kassan, men ett medlemskap i Akademikernas a-kassa är en prisvärd försäkring, och en förutsättning för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.

Bli medlem i Akademikernas a-kassa.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet och kompletterar ersättningen från a-kassan. Den ger som mest 80 procent av din a-kassegrundande lön i sammanlagt 140 ersättningsdagar, cirka sju månader.

  • Om du tjänar mer än a-kassetaket så har du nytta av inkomstförsäkringen. Taket för ersättningsgrundande månadslön är 100 000 kronor.
  • Du måste vara medlem i a-kassan och facket för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.
  • Vår inkomstförsäkring gäller även om du säger upp dig själv, men a-kassans avstängningstid gäller även inkomstförsäkringen. 
  • Genom inkomstförsäkringen kan du också få kostnadsfri, kvalificerad karriärcoachning.

Läs mer om inkomstförsäkringen här.

 

Klicka här för att bli medlem i Akademikerförbundet SSR

A-kassa + vår inkomstförsäkring = trygghet

Tillfälliga regler i a-kassan

På grund av Corona har regeringen infört tillfälliga regler i a-kassan 2020–21.