Förbundets internationella solidaritetsarbete har sin grund i övertygelsen om att det är viktigt att stå upp för människors fri- och rättigheter, demokrati och allas lika värde även utanför Sverige.
Kongressinsamling till stöd för civilbefolkningen i Ukraina och Gaza
Inför kongressen 2024 inrättades en särrskild kongressinsamling för stöd till civilbefolkningen i Gaza och i Ukraina. Under insamlingsmånade skänktes närmare 40 000 kronor. Akademiekrföreningen vid SIS var den arbetsplatsförening som samlade in mest. Över 1000 kronor. Solidaritetsfonden skänkte efter kongressen totalt 250 000 kronor till UNHCR och UNRWA.
Solidaritetsfondens arbete fortsätter och under somaren skänktes ytterligare 100 000 kronor till debåda organisationerna.
Du kan fortsätta att stödja Solidaritetsfonden genom att antingen Swisha 1235948500 valfritt bidrag. Glöm inte märka insättningen Solidaritetsfonden.
Ditt bidrag kan vara hur litet eller stort som helst. Alla bidrag behövs! Gåvor över 500 premieras med ett diplom.
Solidaritetsfonden 30 år
Vi tror på Global Solidaritet-Jubileumsbroschyr
Akademikerförbundet SSR har länge präglats av en stark tro på global solidaritet och för drygt 30 år sedan inrättades Solidaritetsfonden. Först på prov, och senare som en permanent del av vår verksamhet. Fonden inrättades genom ett kongressbeslut och det beslutet styr fortfarande verksamheten. Avsättningen, 1 krona per medlem och månad är fortfarande densamma, styrelsen består av presidiet, förbundsdirektör och ansvarig tjänsteman och stöd kan delas ut i huvudsak inom områdena facklig organisering, professionsstöd och humanitärt stöd.
Inför 30 års jubileet har Mats Wingborg gjort en jubileumsskrift som du kan beställa antingen genom att logga in i vår webshop eller genom ett mail till Solidaritetsfonden@akademssr.se .
Köp en pin till stöd för Solidaritetsfonden
Det är drygt 30 år sedan Akademikerförbundet SSR:s kongress beslutade att inrätta Soliaritetsfonden. Det firar vi med en egen pin till stöd för fondens arbete.
Vill du bidra och få en pin, gör så här:
1. Skriv din adress och vilken färg du vill ha på din pin och mejla till: solidaritetsfonden@akademssr.se .
2. Swisha 100 kronor till Solidaritetsfonden: 1235948500 eller sätt in 100 kronor på bankgiro: 5101-6756 (märk med pin ) så får du en fin pin hem i brevlådan.
Förbundets globala solidaritetsarbete
Varje medlem ger 1 krona i månaden till förbundets solidaritetsfond som hjälper och stöttar kollegor och systerorganisationer runt om i världen genom fackligt, organisatoriskt och professionellt stöd. Genom vårt medlemskap i Union to Union driver vi utvecklingsprojekt tillsammans med vår globala fackförening PSI.
Demokrati, yttrandefrihet och religionsfrihet är alla viktiga delar i de mänskliga rättigheterna. Men också föreningsfrihet, rätten att vara medlem i en fri fackförening och att förhandla tillsammans med sina fackliga kollegor. Kampen för fackliga fri- och rättigheter i hela världen är en viktig del av vårt fackliga engagemang.
Solidaritetsfondens stöd kan ges på flera olika sätt. I huvudsak ges stöd till upprättande och upprätthållande av fackliga rättigheter, facklig organisering och utveckling samt professionell utveckling och kollegors mänskliga rättigheter. Solidaritetsfonden kan också användas till humanitärt bistånd. Solidaritetsfonden kan inte användas för att bidra till medlems egen utbildning eller yrkesutveckling.
Solidaritetsfonden är i huvudsak finansierad av förbundets medlemmar. Varje medlem avsätter en krona per månad. En annan intäktskälla är del av de skadestånd som förbundet ibland får vid arbetsrättsliga tvister. Det är också möjligt för enskilda och organisationer att skänka pengar. Läs mer om det längre ner på sidan.
Styrelsen för fonden består av förbundets ordförande Heike Erkers, förste vice ordförande Evert Blohmé, andre vice ordförande Anne-Lie Bygdén och förbundsdirektör Lars Holmblad. Styrelsen beslutar om strategisk inriktning samt om vilka projekt som ska få stöd dels genom egna initiativ, dels genom inkomna ansökningar. 2010 inleddes ett samarbete med Olof Palmes Internationella Center som innebär att Akademikerförbundet SSR är part till projekt i tre olika områden, Mellanöstern, Södra Afrika och i Asien.
Ytterligare information om Solidaritetsfonden ges av fondens sekreterare Maria Östberg Svanelind. Ansökan om stöd för projekt som faller inom ramen för Solidaritetsfondens syfte sänds via mejl.
Insamling till Solidaritetsfonden
Det är möjligt för föreningar att starta en insamling lokalt och skänka pengar till Solidaritetsfonden. Antingen samlas beloppet ihop och görs som en insättning, eller så anges föreningens namn, samt Gåva Solidaritetsfonden, på var och ens insättning. Pengarna sätts in på bankgiro 5101-6756 eller genom att Swisha:1235948500 Kom ihåg att anmäla till Solidaritetsfonden@akademssr.se att ni startat insamlingen, och berätta hur många dagar den pågår. Föreningar som samlar ihop minst 500 kronor får ett fint diplom.
Ryssland ut ur Ukraina
Miljontals människor har tvingats lämna sina hem i Ukraina. Många har dött. Infrastruktur har bombats sönder; skolor, sjukhus, bostäder och kulturinstitutioner har förstörts. Den ryska olagliga fullskaliga invasionen av Ukraina 24 februari 2022 innebär en helt ny säkerhetsordning i Europa och för svensk säkerhetspolitik.
Förbundet reagerade både snabbt och starkt och har sedan invasionens första dag deltagit i manifestationer och demonstrationer runt om i landet. Solidaritetsfonden har vid upprepade tillfällen skänkt pengar till framförallt UNHCR för deras arbete med ukrainska flyktingar i och runt Ukraina. Första halvåret skänktes över en halv miljon SEK från Solidaritetsfonden. Varje onsdag deltar förbundet i manifestationen Ryssland ut ur Ukraina på Fria Ukrainas plats utanför Rysslands ambassad.
Omedelbart eldupphör i Gaza
Solidaritetsfonden har sedan 2008 arbetat med demokratiska organisationer i Palestina. I huvudsak har stödet riktats till en organisation som arbetar med psykosocialt stöd till människor som traumatiserats av livet i det ockuperade Västbanken och av bosättares aggressivitet. För att få lugn i regionen måste en tvåstatslösning komma på plats och parterna måste ges möjlighet att leva i fred, frihet och demokrati, med kontroll över sina egna territorier. Det är angeläget att ge ökat stöd till demokratiska organisationer i regionen för att upprätthålla och utveckla den nödvändiga dialogen som är en förutsättning för samexistens i fred och frihet med respekt för allas lika värde.
Idag är över halva Gaza helt utplånat. I februari 2024 hade över 30 000 människor dödats. Hälften av dem var barn. Gaza saknar vatten, mat och läkemedel. Barn svälter ihjäl. Sjukhus och skolor är förstörda. Barn vårdas och opereras utan bedövning, kejsarsnitt utförs på födande kvinnor utan bedövning. Det är nödvändigt med ett omedelbart eldupphör för att ge plats för humanitära organisationer att arbeta. Stödet till UNRWA måste fortsätta och Israel måste följa Internationella Domstolen i Haag och skydda palestinier och förhindra folkmord. Det vi idag ser, Israels krig i Gaza, måste omedelbart upphöra och arbetet med en tvåstatslösning intensifieras.
Hamas massaker, gisslan och Israels krig mot civila i Gaza
Konflikten i regionen, mellan Israel och Palestina har pågått mycket länge. Förintelsen 1941 – 1945 då sex miljoner judar mördades är avgörande. När FN efter andra världskriget föreslog att Palestina (som från början hette Judeen och Galileen, nuvarande Israel-Palestina) skulle delas i en judisk och en arabisk del sade araberna nej. Judarna utropade då staten Israel som omedelbart anfölls av omgivande arabländer. Under kriget som följde flydde eller fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem; Nakba1948 är också en viktig startpunkt i konflikten. De flesta palestinier hamnade i flyktingläger utomlands eller på Västbanken och på Gazaremsan.
Det krig vi nu bevittnar startade den 7 oktober 2023 och utlöstes av terrororganisationen Hamas massaker i fredliga byar, kibbutzer och en musikfestival i södra Israel där 1 200 personer dödades och många torterades, lemlästades och våldtogs. Cirka 250 personer togs som gisslan av Hamas, som har makten i Gaza. Gisslan fördes in i Gaza, cirka 130 människor är fortfarande gisslan. Hamas attack har förbundet fördömt i hårda ordalag och kräver ett omedelbart frisläppande av gisslan.
Redan vid Israels första attack mot Gaza beslutade Solidaritetsfondens styrelse om stöd till Läkare Utan Gränser för deras arbete i Gaza. Därefter har stöd getts till UNRWA och UN World Food Program givits. Förbundet har ställt sig bakom olika uttalanden tillsammans med våra internationella fackliga kollegor om eldupphör och respekt för mänskliga rättigheter i regionen. Förbundet har också deltagit i fackeltåg och ljusmanifestationer för ett omedelbart eldupphör och för ett fritt och demokratiskt Gaza.
Du kan vara med och bidra
Du kan bidra till Solidaritetsfonden genom att sätta in ditt bidrag på bankgiro 5101-6756
Swisha till förbundets nummer 123 594 85 00. OBS! viktigt att ange ”Gåva”.
Samarbete med Olof Palmes internationella center
Genom ett unikt samarbete med Olof Palmes Internationella Center stöder Solidaritetsfonden projekt som syftar till att stärka uppbyggnaden av det civila samhället. De projekt som förbundet stöder finns i Södra Afrika, Palestina, Turkiet och Burma.