Fackförbundet för socionomer

Akademikerförbundet SSR är det största fackförbundet för dig som arbetar med kvalificerat socialt arbete. 7 av 10 socionomer i Sverige är medlemmar och förbundet driver bland annat frågor om utbildning, forskning, etik, lön och arbetsvillkor.

2 juli 2024 presenterade regeringen en ny socialtjänstlag.

- Äntligen! Den ursprungliga socialtjänstlagen kom 1982. Samhället har förändrats kraftigt på fyrtio år och behovet av en ny socialtjänstlag har varit mycket stort. Enligt det nya lagförslaget ska alla insatser bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

Socionomer arbetar med människor. Socionomer gör en samhällsinsats och är aktiva i de processer som förändrar och förbättrar människors vardag och liv. Ni gör skillnad.

Socionomer har bred kunskap om hur individer, grupper och samhället i stort fungerar. Det kan handla om allt ifrån enskildas beteende till regelverk och strukturer.

Samtidigt har socionomerna goda karriärmöjlighe­ ter på en bred arbetsmarknad. De flesta arbetar inom stat, kommun och landsting, men det finns också en växande arbetsmarknad i den privata sektorn och för den som vill bli egenföretagare.

Akademikerförbundet SSR är det klart dominerande fackförbundet för socionomer. 75 procent av alla Sveriges socionomer är medlemmar hos oss.

Vi arbetar för att stärka sociono­mernas yrkesroll. För bättre lön och arbetsvillkor. Vi påverkar arbetsgivare och gör avtryck i samhällsdebatten kring viktiga välfärdsfrågor.

Vi gör skillnad.

Ansök om medlemskap i Akademikerförbundet SSR

Redan medlem? Logga in!

Så här tycker vi

Som socionom möter du ofta människor som befinner sig i svåra situationer i livet. I ditt jobb tar du hänsyn till personers hela livssituation. 

  • Politiker ska besluta om mål – inte om individer. Det är dags att socialsekreterare och chefer får fatta besluten i socialtjänsten.
  • Satsa på det förebyggande sociala arbetet – det spar lidande och pengar.
  • Socialt arbete kräver handlingsutrymme – minska detaljstyrning och onödig administration.
  • Fler specialisttjänster inom socialt arbete som ett sätt att utvecklas i yrket och kunna göra karriär.
  • Socionomer ska ha rätt till kontinuerlig kompetensutveckling, extern handledning och en rimlig arbetsbelastning.