Friska arbetsplatser

Hälsofrämjande arbetsmiljöarbete utgår från en helhetssyn på hälsa. Det handlar om välbefinnande, och om rätten att känna sig trygg på sin arbetsplats.

Trevlig välklädd kvinna i fikarum

Hälsa kan definieras på många sätt. Välbefinnande är ofta en central del i hälsobegreppet och kan vara av olika karaktär såsom känslomässigt och kognitivt välbefinnande eller att känna lycka och undvika obehag.

Vad är hälsa?

Alla vill ha en god hälsa. Men vi menar ofta olika saker.  

Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande: 

  • Fysisk hälsa – Hur kroppen mår och fungerar. 
  • Psykisk hälsa – Hur vi mår känslomässigt, fungerar i vardagen och klarar livets upp- och nedgångar. 
  • Social hälsa – Handlar om våra relationer med andra människor. För att må bra behöver vi känna sammanhang, bli bekräftade och tillhöra en gemenskap. 

Friskfaktorer på arbetsplatsen

Arbetsgivaren är ansvarig för att skapa en god arbetsmiljö och förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete är en friskfaktor genom att det bidrar till tydligare ansvarsfördelning, skapar möjlighet till delaktighet och inflytande. En frisk arbetsplats kännetecknas av att medarbetare och chefer har kunskaper om friskfaktorer och att dessa är välförankrade i verksamhetsutvecklingen. 

Långsiktigt arbete med hälsa

Vid Institutet för stressmedicin, ISM, Västra Götalandsregionen har det forskats i det hälsofrämjande arbetet och slagits fast att detta behöver arbetas med på ett systematiskt och genomtänkt sätt, så att man kan göra medvetna val av insatser och hur de ska genomföras. Det räcker alltså inte med enskilda aktiviteter.  

Den grundläggande frågan i det hälsofrämjande arbetet är: Vad är det som får oss att kan bibehålla hälsan eller till och med förbättra den? Vi behöver definiera vad vi menar med hälsa och tydliggöra vilka faktorer som påverkar hälsan. Utifrån denna utgångspunkt kan vi sedan identifiera vilka frågor vi ska prioritera för att främja hälsa. 

På en arbetsplats kan frågan vara: 

Vad är viktigt för att du ska trivas, må bra och utvecklas på jobbet? 

Vissa arbetsplatser friskare än andra

I olika studier har forskare identifierat faktorer som främjar hälsa i arbetslivet och får oss att må bättre. Dessa kallas för friskfaktorer och är tillstånd som gör att vi mår bra och presterar på arbetet. Det handlar bland annat om att medarbetare uppfattar arbetsplatsen som schysst och rättvis, att ledarskapet är bra, att samtalsklimatet är öppet och tillåtande, att krav och resurser balanseras och att signaler på ohälsa fångas upp tidigt.  

Används friskfaktorerna aktivt, systematiskt och långsiktigt finns stor chans att skapa god arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro. Att arbeta enligt friskfaktorerna är också utvecklande för verksamheten – det ökar lönsamheten och gör det möjligt för fler att arbeta längre.

Akademikerförbundet SSR har via Suntarbetsliv tagit fram Friskfaktorstarten som är ett digitalt stöd skyddsombudet och chefen i syfte att jobba med friskfaktorer i arbetsgruppen.  

Arbete för friska arbetsplatser bör bedrivas på etablerade arenor tex inom samverkansstrukturen, som säkerställer struktur och former för delaktighet och inflytande samt information och återkoppling. På så sätt blir inte det ett sidoarbete utan kan förankras i hela organisationen.

En fråga att ställa sig är; vad gör vi redan och vad kan vi göra annorlunda eller ännu mer av? 

Två goda vänner i stadsmiljö.

Läs även:

Eva Vingård, professor i arbetsmiljömedicin, berättar om varför vi ska arbeta med friskfaktorer och vad som är nytt med det. 

8 friskfaktorer som räddar en sjuk arbetsplats.

Trakasserier är en av de vanligaste formerna av diskriminering.

Hälso- och sjukvårdskuratorn är den psykosociala experten.

Motverka hot och våld i arbetslivet.