Debatt: Ungdomsmottagningarna måste bli tillgängliga!

I en debattartikel på Göteborgs-postens debattsida skriver Akademikerförbundet SSR tillsammans med andra organisationer om behovet av satsningar på ungdomsmottagningarna. Under sommaren ökar behovet av ungdomsmottagningar samtidigt ser vi att flera håller stängt och att tillgången är helt olika i olika delar av landet. Antalet sexuella relationer ökar över sommaren och behovet av stöd av andra skäl är högre efter sommarloven. Vi ser med oro på att politiken inte prioriterar ungas hälsa och ungdomsmottagningarna.

Ungdomsmottagningen är den självklara platsen för unga att söka stöd för sin psykiska, sexuella och reproduktiva hälsa. Ungdomsmottagningen fokuserar på det hälsofrämjande och förebyggande arbetet och på att tidigt fånga upp någon som behöver mer hjälp. Det kan handla om exempelvis våldsutsatthet eller ungdomar med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa.

Till ungdomsmottagningen kommer ofta ungdomar på eget initiativ utan att föräldrar eller andra vuxna behöver veta om det. Ungdomsmottagningen har skyddade journaler. Vårdnadshavare kan inte läsa ungdomars journaler när de är över 13 år. Dessutom är många andra vårdgivare utan tillgång till ungdomsmottagningens journaler. Detta gör ungdomsmottagningen till en unik verksamhet som fyller ett avgörande behov och kan vara till stort stöd när den psykiska ohälsan ökar. Ungdomsmottagningen är en plats att lita på, att kunna ställa frågor som annars inte ställs på vägen mot vuxenlivet.

Tyvärr är ungdomsmottagningarna ingen lagstadgad verksamhet. Det finns inga nationella riktlinjer för hur mottagningarna ska bedrivas. Det gör att vården för Sveriges ungdomar är ojämlik. Detta trots att både myndigheter och regering förlitar sig på att ungdomsmottagningarnas viktiga verksamhet finns där.

I den utveckling som nu sker kring ett Nationellt hälsoprogram för barn och unga, som Socialstyrelsen gör på regeringens uppdrag, ses  ungdomsmottagningarna som en självklarhet.

I en del av landet kan en ungdom få träffa en läkare för sin svåra menssmärta, medan det i en annan del av landet saknas hjälp helt. Beroende på var du bor är tillgängligheten till ungdomsmottagningar helt olika. I vissa delar av landet går det att få ett digitalt möte, på andra inte. Vilken sorts preventivmedel som är subventionerade och tillgängliga skiljer sig vilket skapar en oacceptabel orättvisa. Vi vill att det ska finnas en generös tillgång till subventionerade preventivmedel i hela Sverige. I de regioner som har generösa preventivmedelssubventioner minskar antalet ofrivilliga graviditeter bland unga.

Vi behöver värna alla ungdomars rätt till en ungdomsmottagning med hög kvalitet i hela Sverige. Att investera i ungdomars psykiska, sexuella och reproduktiva välmående lägger grunden till trygga vuxna med hög tillit till samhället. Det är dags för regeringen att engagera sig i ungdomsmottagningarna.

För ungas rätt till ungdomsmottagningar har vi fyra förslag på lösningar:

• Skriv in rätten till likvärdig tillgång till ungdomsmottagningar över landet i lagen, för rätten till både digital och fysisk kontakt.

• Säkerställ tillgång till kompetent personal i hela landet genom särskilda satsningar på ungdomsmottagningarna.

• Gör om vårdgarantin så att rätt till stöd på ungdomsmottagning för psykisk, sexuell och reproduktiv hälsa garanteras för alla upp till 25 års ålder.

• Staten måste garantera rätten till generösa och likvärdiga subventioner för preventivmedel.

Lilo Lindquist ordförande Föreningen Sverigers Ungdomsmottagningar FSUM

Elina Sundberg vice ordförande Föreningen Sveriges Ungdomsmottagningar FSUM

Eva Nordlund ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR