
Natten till tisdagen kom industrins parter i mål med nya löne- och allmänna villkorsavtal. Avtalen är tvååriga – 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027. För Sveriges Ingenjörer och Unionen ligger löneökningen i år på 3,4 procent. Nästa år ligger löneökningen på 3,0 procent. Under avtalsperioden avsätts 0,5 procent av de sammanlagt 6,4 procenten till arbetstidsförkortning.
I och med dessa avtals tecknade har samtliga avtal inom industrin fått arbetstidsförkortning eller deltidspension infört i sina avtal.
För IF Metall och de övriga LO-förbunden finns en låglönesatsning för de som tjänar mindre än 29100 kronor per månad. Dessa grupper genererar lägst 989 kronor till potten vid lönerevisionstillfället 2025 och lägst 903 kronor år 2026.
Parterna har även kommit överens om att deltidsanställda som arbetar utöver sitt ordinarie deltidsarbetstidsmått upp till heltid ska ersättas med övertidsersättning upp till heltid. Slutligen kommer en partsgemensam arbetsgrupp utreda rätten till fyra veckors betald förskottssemester utifrån Semesterlagens förhållande till EU-rätten.
Avtalens siffror är de tredje högsta i Industriavtalets historia. Parterna räknar med att avtalet kommer innebära reallöneökningar.
Läs mer om facken inom industrins uppgörelse hos Sveriges Ingenjörer!
Vad är märket?
Märket är ett begrepp som används på den svenska arbetsmarknaden för att beskriva det löneutrymme som sätts i industrins centrala löneavtal – och som sedan fungerar som norm eller riktmärke för övriga avtalsrörelsen.
Varför finns märket?
Märket har funnits sedan det så kallade industriavtalet slöts 1997, där fack och arbetsgivare inom exportindustrin kom överens om att ta ett samordnat ansvar för lönebildningen. Tanken är att löneökningarna i Sverige inte ska vara högre än vad konkurrensutsatt industri tål, eftersom den driver svensk ekonomi och måste kunna konkurrera internationellt.
Vad innebär det i praktiken?
När industrin tecknar sitt avtal innehåller det en överenskommen nivå för löneökningar – som årets 3,4 % per år. Den nivån blir "märket" och är ett riktmärke i övriga avtalsrörelser.
Är märket ett tak?
Nej – märket är ett golv och ett riktmärke, inte ett tak. Parter i andra sektorer kan avtala om mer, men märket fungerar som en norm för vad som anses hållbart för hela samhällsekonomin. Akademikerförbundet SSR ser märket som ett golv för en garanterad lägstanivå för våra medlemmar på totalen när alla individuellt satta löner summeras.