
Vad är algoritmer och varför behöver de en politik?
Den tekniska utvecklingen kommer innebära stora förändringar inom offentlig sektor. Vi har redan sett en del av det – och de största förändringarna kommer att ske när arbetsuppgifter automatiseras genom algoritmer. Det innebär att beslut fattas helt automatiskt av datorer. Potentialen är stor, men den ställer nya frågor och kräver en uppdaterad politik för att komma medarbetare och medborgare till nytta. Reglering av algoritmer är ett delvis nytt område och berör själva kärnan i vår demokrati.
Ett exempel
En algoritm är i grunden bara en beslutsregel som beskriver, i programmerad kod, vad som ska utföras när någonting annat sker. Exempelvis att ett visst bidrag ska betalas ut – eller inte – till en individ som har uppfyllt vissa kriterier, som antingen fyllts i eller hämtats i andra register. Detta kan ske helt utan att någon människa varit inblandad förutom den sökande, och i detta exempel kan vi därmed ha ett automatiserat myndighetsbeslut.
Insyn krävs
Samhället delegerar vårt beslutsfattande till politiker som genomför besluten genom tjänstemän. För att vi som medborgare, parter, granskande organ som medier eller andra myndigheter, ska kunna utkräva ansvar eller veta vilka beslut som faktiskt har fattats, måste besluten gå att att följa upp och vara helt tydligt av vem de fattats och hur. Akademikerförbundet SSR har erfarit att så inte alltid är fallet idag, och då uppstår en risk att kommuner eller myndigheter kan gömma sig bakom digitala, automatiserade, beslut.
Ombudsman
Förbundet har bland annat genomfört en enkätundersökning som visar att kravet på Algoritmombudsman har ett brett stöd bland allmänheten – och att transparens och insyn är helt avgörande för att det ska finnas en tillit gentemot algoritmer och automatisering.
Demokratin får helt enkelt inte vara beroende av vilken teknik som det offentliga använder. Därför behövs en algoritmpolitik. Här nedanför har vi samlat vad vi och andra sagt i frågan. På sociala medier använder vi #algoritmpolitik.
Redaktionellt
"Svårt att få insyn i algoritmerna som styr robotarna i jobbet", Dagens Nyheter 2021-01-31
"Känsliga uppgifter spreds via kod till biståndsrobot", Dagens Samhälle 2020-03-20
”Digitala beslut i socialtjänsten kan vara riskabla”, P4 Västernorrland 2020-01-21
”Fackförbund kräver öppenhet kring bidragsalgoritm”, Arbetsvärlden 2020-02-15
Digitalisering av välfärden, Dagens Arenas Podcast 2020-03-06
Förbundets remissvar
Vägen till självkörande fordon, SOU 2018:16
Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25
Debatt
2018
Dagens Samhälle, med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) 4/10
2019
Dagens Nyheter, replik 18/2
Dagens Samhälle, 27/9
2020
Svenska Dagbladet, även i papperstidningen 18/1
Svenska Dagbladet, slutreplik 29/1
Altinget, 17/2
Dagens samhälle, replik 27/2
Altinget, slutreplik 6/3
Sydsvenskan, 3/10
Arbetsvärlden, 27/10