Arbetsförmedlingen måste hitta sin nisch och målbild

”Privata leverantörer är dyrare, men inte bättre än Arbetsförmedlingens egna insatser” sammanfattar Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson utvärderingen av den privatiserade tjänsten Rusta och Matcha. Det och mycket om Arbetsförmedlingens roll och uppdrag samt vad det egentligen betyder att stå till arbetsmarknadens förfogande pratar hon om i veckans Samhällsvetarpodden.

Vad har förvånat dig mest som ny GD på Arbetsförmedlingen?

- Det första jag slogs av var den enorma kompetens som genomsyrar hela verksamheten. Många uppfattar det inte externt. Det andra som slog mig var att man inte har en gemensam målbild. Att man inte har prioriterat och har ett gemensamt fokus, inleder Maria Hemström Hemmingsson.

Vad har du tagit med dig från din forskarbakgrund, inte minst från IFAU?

- Jag tar med mig förståelsen i sakfrågorna i arbetsmarknadspolitiken. Det har varit oerhört värdefullt. Vi ska arbeta fakta- och evidensbaserat på Arbetsförmedlingen och vi ska öka kunskapen om vad som fungerar och inte fungerar. Vi har inte råd att göra något annat. Men det finns fortfarande vita fläckar och då måste vi skapa förutsättningar för att registrera det som sker och skapa förutsättningar för att kunna utvärdera det. Det är en konst i sig, fortsätter Maria Hemström Hemmingsson.

Varför finns det vita fläckar?

- Delvis vet vi alldeles för lite om den kommunala arbetsmarknadspolitiken. Det registreras inte så det går inte att följa upp och utvärdera. Det handlar också om omställningsorganisationerna och vad man gör där och hur det kompletterar den nationella arbetsmarknadspolitiken och ersättningssystemen. Det är också brist på data. Men vi har brister även inom Arbetsförmedlingen. Vi har tex en insats som heter Steg till Arbete som vi verkligen skulle behöva utvärdera. Men den är inte implementerad så att den går att utvärdera, förklarar Maria Hemström Hemmingsson.

Det är många kockar i arbetsmarknadspolitik-soppan, eller?

- Verkligen, det är extremt många. Och vi ska inte konkurrera med andra aktörer, vi ska inte dubbelarbete och vi ska inte konkurrera. Arbetsförmedlingen måste hitta sin nisch där vi kan skapa mervärde. Ett sånt exempel är långtidsarbetslösa. De får stöd från kommunerna men inte tillräckligt. Där behöver vi satsa stora resurser i egen regi som de grupperna behöver. Andra områden som ingen annan kommer att göra är tex att kontrollera att a-kassan används på rätt sätt och att bekämpa den organiserade brottsligheten. Vi måste nischa in oss på det som är vårt kärnuppdrag och som ingen annan gör. Vi måste hitta gränserna och samverka effektivt framöver.

Är det egentligen kommunernas jobb att driva arbetsmarknadspolitik?

- Jag vet inte. Det här är inte en fråga som jag ska ha synpunkter på. De har möjlighet att driva arbetsmarknadspolitik. Vissa vill, andra inte. Det viktiga ur mitt perspektiv är att de arbetssökande som behöver hjälp får det. Jag tänker att kommunerna har ett viktigt uppdrag när det gäller grundläggande utbildning och svenska för invandrare – SFI och att Arbetsförmedlingen sedan finns där när de har sådan grundläggande skolkompetens för att kunna få ett arbete, kanske med extra stöd och insatser, då ska vi in.

 Vad är Arbetsförmedlingens största utmaning just nu?

- Det finns förväntningar som inte svarar emot vårt uppdrag och internt prioriterar vi inte tillräckligt tydligt. Verksamheten blir för spretig, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Vad säger du om den nya utvärderingen av den privatiserade tjänsten Rusta och Matcha?

- Rent vetenskapligt är utvärderingen oklanderlig, och vad den visar väldigt kortfattat är att privata leverantörer är dyrare, men inte bättre än Arbetsförmedlingens egna insatser. Utifrån det måste vi på Arbetsförmedlingen titta på det här självkritiskt och genomföra åtgärder som förbättrar detta, avslutar Maria Hemström Hemmingsson.

Det och mycket om anslagssystemet, olika arbetsmarknadsinsatser som Arbetsförmedlingen har tillgång till och vad det egentligen betyder att ”stå till arbetsmarknadens förfogande, pratar vi om i veckans Samhällsvetarpodden där Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.