Arbetsgivarbossen: ”Nu måste politiken leverera”

”När vi parter nu har levererat är det dags för politiken att ta tillfället i akt och göra något historiskt.”, säger Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv om att partsöverenskommelsen nu ligger i tre, snart fyra, statliga utredningar.

Samhällsvetarpodden pratar med Mattias Dahl om alla de tre bokstavsutredningarna; den om arbetsrätt, den om en ny offentlig omställningsorganisation och den om ett nytt offentligt studiestöd. Vi pratar också om idén om en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som regeringen ska presentera direktiv för senast i april.

Vad känner du när du tänker tillbaka på partsöverenskommelsen som gick i lås i höstas?

- Det var superskönt att det gick i mål, och nödvändigt. Personligen tänker jag att det var ett j-a jobb. Jag har lärt mig massor. Det var en unik förhandling. Att det kröntes med framgång känns väldigt bra så här i efterhand.

Ändras inte, i grunden, föreställningen om vad anställningsskydd är? Från att vara ett starkt rättsligt skydd till att bli mer av en möjlighet att få nytt jobb?

- Nej, men jag förstår den debatten. För mig är inte anställningsskydd den juridiska beteckningen. Det man menar är tryggheten i att ha kvar ett jobb. I det ligger att jag har möjlighet till kompetensutveckling, och att jag inte bara lämnas – tack och hej. Nu bygger vi ut det. För mig är det verklig anställningstrygghet.

Först var det ju en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Men efter några kompromisser till fick ni med Kommunal och IF Metall. Hur var det att gå tillbaka till dina medlemsförbund och förklara det och få stöd för det?

- Vissa av de här förändringarna sved på arbetsgivarsidan. Om man tex halverar omvandlingstiden i särskild visstidsanställning från 24 till 12 månader så är det dramatiskt, inte minst för vissa branscher.

- Vi hade superlånga debatter om det här. Vi var tvungna att förklara att man måste ge och ta. Men förhandling bygger ju på att man också kan ge. Man kan inte bara säga vad man kräver.

- Men nu har vi sagt ja. Nu är dealen stängd och klar. Det blir inte mer förhandlingar.

Detta och massor mer hittar du i veckans Samhällsvetarpodden. I vanlig ordning ställer förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge frågorna.

 

Se filmen där Mattias Dahl och Ursula Berge pratar om poddavsnittet.