Fullspäckat program under Akademikerförbundet SSRs kongress

Öppet Demokratiskt Sverige Kongress 2024 logga

Den 24-26 maj håller Akademikerförbundet SSR kongress och förbundets framtida riktning stakas ut. Under de tre dagarna gästas också kongressen av bland andra socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson. 

Vi inviger kongressen fredagen den 25 maj med uppträdande av Cirkus Cirkör och invigningstal av förbundsordförande Heike Erkers, därefter talar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Klockan 13 startar seminarierna.

Seminarium: Demokratin urholkas och människors lika värde ifrågasätts - Vad kan vi göra för att skydda demokratin och mänskliga rättigheter?

Hur ska vi förstå de politiska förslag som nu läggs och genomförs utifrån det öppna, demokratiska och liberala samhälle som vi hittills byggt upp? Finns det några röda linjer? Vilka risker och konsekvenser ser vi med de förslag som nu drivs? Hur kan motkrafter organiseras och mobiliseras?

Många förslag från regeringen utreds, remitteras och genomförs nu. Bilden är att Sverige och svenska värderingar är hotade och att invandrarna är grunden till stora problem i samhället. Angiverilagen, visitationszoner, inre gränskontroll, skärpta krav på ”hederligt levnadssätt”, ”svenska värderingar” och relativisering av permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap är några exempel på det.

De grundläggande fri- och rättigheterna som formuleras i regeringsformen som tex yttrande-, mötes- och föreningsfrihet utmanas till förmån för godtyckliga begränsningar.

Ett seminarium om vart det demokratiska Sverige är på väg.

Medverkande:
• Göran Sundström, professor, statsvetenskap, Stockholms universitet
• Hanna Gerdes, människorätts- & folkrättsjurist, ordf Civil Rights Defenders
• Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner
• Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR

Moderator: Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Seminarium: Hur går vi vidare med den svenska partsmodellen?

Den svenska partsmodellen med kollektivavtal som juvelen i kronan har kommit i strålkastar- ljuset de senaste åren. Trygghetsöverenskommelsen visade dess styrka och stridsåtgärder på bland annat Klarna och Tesla har gjort den världskänd.

Flera exempel finns på att den svenska partsmodellen lever och frodas. Såväl Trygghetsöver- enskommelsen som överenskommelsen om etableringsjobb visar att parterna, i dialog med staten, kan komma överens om åtgärder som kan lösa stora problem på arbetsmarknaden.

Samtidigt finns det oroväckande tecken som utmanar den som EUs minimilönedirektiv, regeringens vilja att fatta politiska beslut om lönenivåer på arbetsmarknaden för arbetskrafts- invandring mm. Andra tecken är fallande organisationsgrad i LO-kollektiv samt i vår omvärld, samt utmaningen att förklara och implementera kollektivavtal för stora multinationella företag som etablerar sig i Sverige. För att inte tala om inflationen i förhållande till ”märket”.

Hur självständig är den svenska partsmodellen? Var går regeringens röda linjer i att begränsa den och vad vill regeringen göra för att värna dess självständighet? Vilka utmaningar finns på arbetsmarknaden som kan lösas med kreativa partslösningar framöver? Ett seminarium som försöker staka ut framtiden för den svenska partsmodellen.

Medverkande:
•Sophia Metelius, statssekreterare, Arbetsmarknadsdepartementet
• Mattias Dahl, vice VD, Svenskt Näringsliv
•Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall
•Camilla Frankelius, förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer
•Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR

Moderator: Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Senare under eftermiddagen talar Göran Arrius, ordförande Saco. Under en paus i kongressförhandlingarna under lördagen talar även Britta Lejon, ordförande PSI och under söndagen gästas kongressen av Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna. 

Här följer du kongressen

Den första kongressdagen sänds öppet på webben, dag två och tre kan du som är medlem följa i inloggat läge.

Du som är medlem i Akademikerförbundet SSR hittar programmet i sin helhet och alla kongresshandlingar här.