Hur kan vi förbättra chefers förutsättningar?

Hur skapar vi rätt förutsättningar för chefer? Hur många medarbetare ska en chef egentligen ha? I Stockholm stad siktar de på att ha 10-30 medarbetare per chef – inte för många men inte heller för få, för att stärka chefernas mandat.

Lyssna på podden här

I den här podden möter vi Martin Runefelt som är erfaren chef och HR-strategiskt ansvarig på Försäkringskassan och Arvid Vikman Rindevall som är politiker och ansvarig för bland annat personalfrågor i Stockholms stad.

Både Martin Runefelt och Arvid Vikman Rindevall refererar till olika typer av forskning som visar att det är viktigt att hitta rimliga och hållbara chefsuppdrag. Bland annat är Chefios-projektet och verktygen som tagits fram i Chefoskopet sätt att kartlägga och förbättra förutsättningarna för chefer.

I Stockholm stad arbetar nästan 2 500 chefer. Det krävs att staden som arbetsgivare skapar förutsättningar som gör det möjligt för chefer att arbeta effektivt. Dessutom är det en fördel att staden uppfattas som en attraktiv arbetsgivare och förebild.

Stockholm pekar på behovet av tydliga mandat och tydliga chefsroller. Det ser olika ut i olika typer av verksamheter, där framför allt de kvinnodominerade verksamheterna inom vård och omsorg har för många medarbetare per chef. Nu ser man över alla verksamheter för att skapa kontrollspann med 10 till 30 medarbetare. Chefsuppdragen ska vara på heltid och ha ansvar för budget, personal och verksamhet.

På Försäkringskassan har man kartlagt chefers behov samt vilka hinder de har för att kunna gör ett bra jobb. Antal medarbetare var en viktig faktor, men fler betonar att uppdraget och förväntningarna är kanske viktigast. Samarbetet i ledningsgrupperna är också något man lyfter fram. Och det behövs både administrativt stöd och specialiststöd som HR.

I podden samtalar vi om ledarskapsideal och modeller som team, självledarskap, coachande ledarskap och mer tillitsbaserad styrning och ledning.

Strukturen är viktig, men också kulturen med öppna samtal, att kunna ta vara på varandras kompetens, be om hjälp och känna trygghet. Det är stora förändringar i de flesta verksamheterna och en oroande omvärld. Att styra hårdare för att få kontroll kan var lockande, men blir tyvärr fel. Vi hoppas i det här samtalet på mer tillit och utrymme för ledarskapet och ett utvecklat medarbetarskap.

Lyssna på podden här