Ida Östensson får Svensk socialpolitisk förenings hederspris

Ida Östensson är en av Sveriges mest namnkunniga jämställdhetskämpare och opinionsbildare. På onsdagen mottog hon Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2018 för sina viktiga insatser. 

– Jag har någon form av driv och lösningsfokus i mig att ser jag orättvisor måste jag göra någonting åt det helt enkelt, säger Ida Östensson. 

Och det är inte någon underdrift. Ida Östensson har jobbat med jämställdhetsfrågor ända sedan skoltiden. 2010 grundade hon stiftelsen Make Equal, då under namnet Crossing Boarders. På åtta år har Make Equal utbildat och föreläst om jämställdhet för tiotusentals personer från tusentals verksamheter. Genom internationella kampanjer och samarbeten har de nått miljontals till världen över. 

Ida Östensson är också en av medgrundarna till Fatta, som arbetar mot sexuellt våld i praktik och lagstiftning. Ett av de mål som Ida och Fatta kämpat för sedan 2013 väntas bli verklighet idag, då regeringen klubbar Sveriges nya samtyckesbaserade lagstiftning. 

"Engagerad, kreativ, produktiv"

Motiveringen till priset lyder: 

"Sverige anses vara världens mest jämställda land, men de flesta av oss är nog överens om att oerhört mycket återstår för att kunna uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män. Om inte annat så blev #meetoo-rörelsen en smärtsam påminnelse om detta, liksom debatten om den höga frekvensen av sexuella övergrepp på festivaler.

2010 bildade Ida Östensson rörelsen Make Equal för att kunna arbeta för jämlikhet på ett lösningsfokuserat sätt genom bland annat utbildning och jämställdhets- certifiering. Ida är medgrundare till organisationen Fatta som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Ida är medförfattare till boken ”Allt vi inte talar om – en bok för killar och män” som är tänkt att inspirera killar och män att börja prata om sånt som män annars inte pratar om. Att bryta mäns känslomässiga isolering, och därmed förbättra jämställdheten.

Ida Östensson är en engagerad, kreativ, produktiv opinionsbildare som har tagit sig an ett stort uppdrag, som behövs för att vi skall få ett jämställt samhälle för alla."