Kan Sämre tider™ drabba dig?

Kvinnor

Det sägs att grunden för solidaritet är vetskapen om eller tanken på att det otänkbara även kan hända dig. Att du idag är frisk, arbetsför och anställd men imorgon kan vara sjuk, oförmögen att arbeta eller ha blivit uppsagd på grund av omorganisation. Helt utan koppling till vem du är och hur mycket du har kämpat. Det bara blev så.

Du var rätt person på fel plats och nu blev det din tur att bli avtackad av kollegorna som är kvar och febrilt fundera på hur du ska kunna betala kommande månaders räkningar. Bostaden, maten, elen, kläderna och barnens fritidsintressen. Ja vissa har turen med sig och andra drabbas i sitt liv av Sämre tider. 

”Jag har inget behov av ett fackligt medlemskap”. En alltför vanlig anledning till att avsluta sitt fackliga medlemskap. ”Jag har en utbildning, är uppskattad på mitt jobb och inom min sektor råder det brist på min kompetens”. Underförstått att medlemmen som ringt in till rådgivningen för att avsluta sitt medlemskap anser sig vara anställningsbar och att inget ont kommer hända hen.  Semestern, tjänstepensionen, lönerevisionen och det lokala och bitvis otacksamma arbetet på arbetsplatsen får någon annan kämpa för.

Tralala. Jag håvar in fördelarna men ger ingenting för’t.  

För många har Sämre tider redan varit framme och knackat på, men för många andra – oftast vi som tillhör en välmående medelklass med en trygg position i samhället – är det först nu som dörren öppnats och inflationens kalla vindar sveper in över golvvärmen och biter sig fast inför den kommande energibristvintern. Lågkonjunkturen påverkar samtliga sektorer på arbetsmarknaden. Det som först kommer påverka konsumtions- och tjänstesektorn kommer också att slå på offentlig sektors finanser. Det är troligt att vi kommer få se varsel och uppsägningar även i verksamheter som redan varit föremål för ”effektiviseringar” och nedskärningar. Där det egentligen inte går att spara mer kommer det komma sparbeting. Och med det varsel och nedskärningar – även där det idag råder kompetensbrist. 

Om du blir långvarigt sjuk – vem ger dig stöd på arbetsplatsen och hjälper dig tillgodose dina behov när du själv är för trött och medtagen för att höja din röst?  

När arbetsbelastningen ökar och du är en av få kollegor som är kvar – hur gör du din röst hörd?  

Och när du är trött på att fäkta, anställningen närmar sig vägs ände och det är dags att gå skilda vägar – vem står bredvid dig och kämpar för att du inte ska behöva gå lottlös därur?   

Svaret är facklig lokal organisering och aktiva medlemmar. Nu är inte tid att luta sig tillbaka och dra nytta av andras arbete och engagemang på arbetsplatsen.

Ensam är inte stark och ensam har inte förhandlingsrätt enligt MBL med arbetsgivaren. Men den lokala fackliga organisationen har det.  

Klarar du dig på ersättningen som enbart A-kassan ger? Täcker 80 procent av maximalt 33 000 kronor innan skatt dina levnadskostnader för dig (och eventuellt din familj)? Och om ersättningsnivån sänks till den nivå som rådde innan pandemin, klarar du dig då? Vilka rörliga kostnader kan du ta bort eller minska och vad händer om du måste kapa din bostadskostnad? Var tar du vägen då? Billiga hyresrätter växer inte på träd och kommer du komma upp i den inkomstnivå som krävs för ett hyreskontrakt med enkom ersättning från A-kassan?  

För 260 kronor per månad får du som yrkesverksam ett medlemskap i Akademikerförbundet SSR.

För ytterligare 130 kronor per månad även A-kassa. Då ingår bland annat en inkomstförsäkring som ger dig en utökad ekonomisk trygghet vid arbetslöshet men också stöd till det lokalfackliga arbetet och möjlighet att fortsatt ha en stark, facklig närvaro som arbetar för bättre villkor för dig och kollektivet på den svenska arbetsmarknaden.  Lite som att ha en hemförsäkring. Förhoppningsvis behöver du inte den – men om avloppet springer läck eller huset brinner ned vill du inte stå utan.  

Ps, det finns fler skäl att gå med eller fortsätta vara medlem i Akademikerförbundet SSR. Dessa kan du ta del av här.