Nya regler för inhyrd personal

Ett handslag

För alla som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till en arbetsplats trädde nya lagregler i uthyrningslagen i kraft den 1 oktober. Den största förändringen är att du som varit uthyrd till samma företag/kommun i två år (24 månader) inom de senaste tre åren (36 månader) har rätt att bli erbjuden anställning i kundföretaget eller bli erbjuden två extra månadslöner i kompensation.

Regeln gäller och med den 1 oktober 2024 är denna regel tillämplig eftersom det då gått 24 månader sedan lagen trädde ikraft 1 oktober 2022. 

Vilka konsulter omfattas av regeln? 

Uthyrningslagens regler gäller för den som är anställd av ett bemanningsföretag i syfte hyras ut till kundföretag. Konsulten behöver också stå under konsultföretagets ledning och kontroll. Det är inte tydligt i lagstiftningen vad som är den närmare innebörden av begreppen ”ledning och kontroll” eller ”i syfte att hyras ut.”  

Vad innebär 24 månadersregeln? 

Kundföretaget ska erbjuda en konsult tillsvidareanställning om denne arbetat som uthyrd konsult hos kundföretaget minst 24 månader under de senaste 36 månaderna. Det betyder alltså att uthyrningen inte behöver ha pågått oavbrutet i 24 månader. Det saknar betydelse om konsulten har bytt arbetsgivare (bemanningsföretag) under beräkningsperioden. Det spelar heller ingen roll om konsulten arbetat hel- eller deltid hos kundföretaget. Det väsentliga är att konsulten arbetat på samma driftsenhet hos kundföretaget under hela perioden.  

Måste kundföretaget erbjuda konsulten en anställning? 

Kundföretaget kan befria sig från skyldigheten att anställa konsulten genom att erbjuda denne en kompensation motsvarande två månadslöner. Efter att en konsult varit uthyrd i 24 månader ska kundföretaget inom en månad erbjuda konsulten anställning eller ekonomisk kompensation. Konsulten ska ges skälig tid att svara kundföretaget. Vad som är skälig tid avgörs av kundföretaget.  

Uthyrningslagens regler kan till viss del ersättas av avvikande bestämmelser i centrala kollektivavtal. Därför är det viktigt att kontrollera om kundföretaget är bundet av kollektivavtal. På statlig sektor gäller t.ex. inte regeln om ekonomisk kompensation för uteblivet anställningserbjudande.  

Om kundföretaget inte lämnat något erbjudande kan man höra av sig till Akademikerförbundet SSR för rådgivning och stöd.  

Vilka anställningsvillkor ska gälla i den erbjudna anställningen? 

Uthyrningslagen anger att anställningserbjudandet behöver vara skäligt. I praktiken betyder det att kundföretaget kan erbjuda konsulten lägre lön och något sämre villkor än vad denne har hos bemanningsföretaget eller konsultföretaget.