Så blir vi produktiva

""

Produktivitet är grunden för vårt välstånd. Men hur når vi dit, och hur mäter och fördelar vi välståndet? Daniel Lind, forskningsledare för Produktivitetskommissionen, menar att fackföreningar ökar produktiviteten och att för stor vinstandel är skadlig. Han betonar att det finns andra vägar till välstånd än att bara följa USA. 

Produktivitet är grunden för vårt välstånd, så långt är nog de flesta överens. Men sedan då; hur når vi dit och hur mäter och fördelar vi välståndet? Även om vi verkar överens om någonting kring svenska modellen så finns det väldigt många olika svar. Få är mer lämpade än Daniel Lind, forskningsledare för Produktivitetskommissionen som Facken inom industrin initierat för att reda ut en del av frågorna, delvis utifrån den rykande färska boken Högre produktivet och livskvalitet – vad krävs?. Med en gedigen facklig bakgrund bland annat som chefsekonom för både Unionen och Akavia skiljer sig många av svaren från de en klassiskt skolad ekonom skulle ge. (länk C)

Många av de ekonomerna verkar dock ha missat mycket av den forskning som skett de senaste 30 åren enligt Daniel. Fackföreningar är inte “friktioner” utan bidrar till att öka produktiviteten, för stor vinstandel i ekonomin är skadlig inte minst för produktiviteten och det finns andra vägar till välstånd än att bara kopiera USA rakt av. Han får medhåll från en av dagens tyngsta aktiva nationalekonomer som nyligen deltog på en svensk konferens som Produktivitetskommissionen; Daren Acemoglu menar inte minst att teknikutvecklingen inom AI-området måste styras betydligt mer av löntagare och fack än vad som är fallet idag. 

Lyssna gärna för att få fler ekonom-“sanningar” punkterade!