
I år förhandlas nästan alla kollektivavtal inom alla sektorer om. Det betyder att oavsett om du är förtroendevald i kommuner och regioner, stat eller privat så kommer ni ha ett nytt avtal att förhålla er till i samband med löneöversynen.
Nu finns det ett nytt avtal för kommun, region och kommunala bolag. Därefter följer ett flertal avtal inom privat sektor. Som förtroendevald är det därför viktigt att du håller dig uppdaterad om vad som händer och vilka nyheter det nya avtalet innebär. Aktuell information om just ditt kollektivavtal hittar du här:
Först ut är industrins parter vars avtal och märke är norm för hela arbetsmarknaden. Industrins avtal gäller från den 1 april, kortfattat har man där kommit överens om:
-
En avtalsperiod om 2 år
-
Löneökningar på 6,4 procent över två år. Fördelningen är 3,4 procent första året och 3 procent andra året.
Varför spelar märket roll för er som är förtroendevalda hos andra arbetsgivare eller i andra sektorer? Den här filmen förklarar hur det ligger till
Om du är lönedelegat i kommun eller region så behöver du få ny fullmakt för det nya avtalet HÖK25. Det får du genom att gå på något av våra påfyllnadsseminarier. Tid och hur du anmäler dig hittar du här:
Digitalt seminarium om nytt avtal HÖK 2025 för ny fullmakt | Akademikerförbundet SSR
Även om inga nya löner kan sättas förrän avtalen är klara kan överläggning med arbetsgivaren inledas och lönesamtal ske. Ta hjälp av de här punkterna i samtal med arbetsgivaren:
-
Efterfråga arbetsgivarens analys av löneökningsbehovet
-
Synliggör personalomsättning – om du är förtroendevald i kommun så kan du hämta uppgifter från vår nya rapport: Rapport Hög Personalomsättning 2024 .pdf.
Vilka strategier har arbetsgivaren för att behålla, utveckla medarbetare med rätt kompetens? -
Belönar arbetsgivarens lönesättning skicklighet och utveckling? Vet anställda om vad de ska göra för att få högre lön?
-
Begär in arbetsgivarens lönekartläggning, om ni inte redan har fått den. Finns det någon handlingsplan?
-
Hur tillvaratas medarbetarnas kompetens? Bygg upp erfarenhetskapital och karriärvägar, information och argument hittar du här:
Så kan ni säkra kompetensen i löneöversynen -
Påtala betydelsen av att se över löneökningsbehovet och lönespridningen – be om underlag för lönespridningen för alla anställda inom våra stora yrkesgrupper. Har den ökat eller minskat de senaste åren?
-
God arbetsmiljö och friskfaktorer har stor betydelse för personalförsörjningen, hur ser arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete ut och ser man kopplingen till lön och kompetensförsörjning?
-
Synliggör förbättring- och prioriteringsområden, prioriterade grupper eller yrkesområden.
-
Finns kända och samverkade lönekriterier?
-
Hur ser tidsplanen ut för att lön ska betalas ut i så nära anslutning till löneöversynsdatumet som möjligt? Det är inte tänkt att ny lön ska dröja flera månader efter det att nytt avtal är tecknat, våra medlemmar vill ha sin nya lön så snart som möjligt.
-
Lämna in era yrkanden.
Glöm inte att kommunicera och informera era medlemmar om allt ni gör för att de ska få en så bra löneöversyn som möjligt.