Vi måste motverka rasism på jobbet!

Fyra röda kuber med direktiv från Agenda 2030.

Nyligen publicerade Myndigheten för arbetsmiljökunskap en rapport som kastar ljus över sambandet mellan etnisk tillhörighet, hudfärg och arbetsrelaterad stress. Resultaten är tydliga: vi måste agera för att skapa en arbetsmiljö där alla individer, oavsett bakgrund, kan trivas och må bra. 

Akademikerförbundet SSR:s ombudsman Marie Cham sammanfattar de viktigaste slutsatserna från rapporten. 

Stressens ojämna börda 

  • Utsatthet för stress: Personer som uppfattas som icke-vita är särskilt utsatta för stress på arbetsplatsen. Diskriminering, negativ särbehandling, arbetsplatsmobbning och trakasserier är alltför vanliga. Denna utsatthet påverkar inte bara individens hälsa utan även hela arbetsgemenskapens välbefinnande. 

  • Svårigheter att få stöd: De som tillhör dessa grupper har ofta sämre tillgång till stöd från ledning, arbetskamrater och fackliga ombud. Detta ökar risken för stressrelaterade problem och ohälsa. Vi måste se till att alla har lika möjligheter att få det stöd de behöver. 

  • Mismatch mellan utbildning och arbete: Många icke-vita och etniska minoriteter hamnar i arbeten som inte motsvarar deras utbildnings- eller kvalifikationsnivå. Detta skapar en känsla av att förlora sina kunskaper och färdigheter, vilket i sin tur påverkar arbetstillfredsställelse och trivsel. 

Ett kugghjul som visar vilka aktiva åtgärder som finns: arbetsanpassning, systematiskt arbetsmiljöarbete, organisatorisk och social arbetsmiljö samt arbetsplatsens utformning.

Värdefulla rekommendationer till arbetsgivare 

  • Systematiskt arbete: Arbetsgivare måste arbeta systematiskt för att främja lika rättigheter och möjligheter för alla anställda. Diskrimineringslagen ger oss verktyg att agera, och det är arbetsgivarens skyldighet att använda dem. 

  • Arbetsmiljöarbetet: Ett etablerat arbete för att motverka rasism ska genomsyra hela organisationen och vara en aktiv del i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att fånga strukturer och främja en god arbetsmiljö för alla. 

  • Inkludering och representation: Organisationer bör spegla den befolkning de arbetar för att serva. En mångfaldig arbetsstyrka stärker legitimiteten och förtroendet hos samhällen och kunder. 

Motverka rasism: juridisk skyldighet och strategisk fördel 

Att följa rättighetsbestämmelser och diskrimineringslagar är inte bara en juridisk skyldighet utan också en strategisk fördel för organisationer. Genom att aktivt arbeta för att motverka rasism kan företag och institutioner säkra en bredare och mer kompetent arbetskraft. En inkluderande arbetsmiljö där medarbetare känner sig värderade och respekterade är en plats där innovation och produktivitet blomstrar. Det är en investering i organisationens framgång. Även Agenda 2030 lyfter värdet av att arbeta mot rasism för att bidra till hållbar utveckling. Mål 8 och 10 betonar vikten av inkluderande arbetsmiljöer och minskad ojämlikhet. 

Det är avgörande att varje individ har möjlighet att säkra sin anställningsbarhet baserat på sin kompetens och inte på grund av sin hudfärg. Rasism är ett hinder för lika möjligheter och utveckling på arbetsplatsen. Genom att aktivt motverka rasism säkerställer vi att alla har lika chans att bidra och växa i sina yrkesroller. Detta främjar rättvisa och jämlikhet, och det är en grundläggande mänsklig rättighet. 

Vad gör Akademikerförbundet SSR? 

Som fackförbund har vi ett stort ansvar att driva medlemmars intressen oavsett hudfärg. För att nå jämlikhet och lika villkor för våra medlemmar i arbetslivet måste vi arbeta systematiskt för att motverka rasism. Det handlar om att utbilda förtroendevalda, fånga upp mönster med hjälp av jämlikhetsdata och agera och driva ärenden när diskriminering inträffar. 

Är du utsatt för rasisim? Eller har du frågor och funderingar? Hör av dig till vår rådgivning. 
Kontaktuppgifter till rådgivningen

Marie Cham, ombudsman Akademikerförbundet SSR 

Mer läsning:

Vita privilegier och diskriminering: Processer som vidmakthåller rasifierade ojämlikheter på arbetsmarknaden (pdf)

Ett jämlikt arbetsliv: Hudfärgens betydelse på arbetsmarknaden (pdf)

Mynaks rapport ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”