Vi närmar oss strejk på Klarna! Här är allt du behöver veta.

Akademikerförbundet SSR har beslutat att ta ut våra medlemmar på Klarna Bank AB i sympatistrejk för att få ett kollektivavtal på plats. Våra medlemmar kommer att gå ut i strejk kl 12:00 den 8:e november om de förhandlande parterna Sveriges Ingenjörer, Unionen och Klarna inte har kommit överens innan dess. Strejken är obligatorisk för alla medlemmar som inte beviljats undantag.

Varför strejk? 

Vi går i strejk för att alla som arbetar på Klarna och i techsektorn ska få bättre, tryggare och mer förutsägbara villkor. Det påstås felaktigt att kollektivavtal försämrar villkor, istället är det tvärtom, du får bland annat en bättre pensionslösning och större möjligheter att påverka på arbetet. 

Några myter vi vill ta kål på: Du kan arbeta hemifrån med kollektivavtal. Alla kommer inte få samma lön, det är fortsatt individuell lönesättning. Några av många fördelar med kollektivavtal är att alla anställda får anställningsvillkor, skydd och försäkringar på samma nivå som resterande del av den svenska arbetsmarknaden. Det är fråga om en garanterad lägsta nivå, sen kan man alltid göra en bättre deal både för en hel arbetsplats och för en enskild medarbetare. Idag kan Klarna utan förhandling försämra dina villkor som är reglerade i exempelvis en företagspolicy från en dag till en annan. 

Nio av tio företag, däribland nästan alla stora bolag i Sverige, har kollektivavtal. Företag som Ericsson, alla storbanker och Microsoft har kollektivavtal, då det ger en bättre stabilitet och tydliga regler. Men lyssna inte bara på oss utan ta även del av vad Svenskt Näringsliv har att säga om den svenska modellen här. Skulle vi inte ha kollektivavtal på de flesta arbetsplatser i Sverige i framtiden, så kommer politiker istället börja reglera arbetsvillkoren i lag, vilket skulle innebära att riksdagen bestämmer hur du ska ha det på arbetet, istället för att det sker i förhandlingar mellan en facklig organisation och ett företag eller en arbetsgivarorganisation.  

 Vi går i strejk på Klarna för att vi vill att du ska ha trygga, bra och förutsägbara anställningsvillkor och att de fackliga organisationerna ska ha en plats vid förhandlingsbordet, vilket inkluderar att du genom ditt medlemskap får en större möjlighet att vara med i dialogen innan viktigare beslut fattas av arbetsgivaren. Genom kollektivavtal värnar vi den svenska modellen, som gör att Sverige har extremt få strejkdagar, i jämförelse med andra länder. 

Ansökan om ersättning 

Du har rätt till full kompensation för din lön under hela strejken. Du betalar inte skatt på strejkersättningen, utan i stället dras 30 % av från din lön före skatt, även om du normalt betalar en högre procentsats i skatt. 

Bifogat finns blankett för ansökan om ersättning. Blankett finns även här 

Fyll i, skriv under och mejla in den ifyllda blanketten tillsammans med foto på din legitimation (pass, Id, körkort) till strejk@akademssr.se     

Första perioden att redovisa blir 8 – 20 november. Om du skickar in din blankett senast den 21 november sker utbetalning den 24 november. Kommer blanketten in senare blir utbetalningen senarelagd.   

Vad händer på onsdag? 

Du som omfattas av strejken går från arbetet klockan 12:00 och utför inga arbetsuppgifter så länge strejken pågår.  
Om Klarna kräver det kan du behöva lämna dator och arbetstelefon på jobbet (förutsatt att du har en privat mobiltelefon också), tänk bara på att facket och din arbetsgivare behöver privata kontaktuppgifter till dig. 

Tänk på att säkerställa att du har tillgång till exempelvis bank-id på en privat telefon.  

Frågor om undantag från strejk 

Vilka tjänstemän som undantas från konfliktåtgärderna avgör Akademikerförbundet SSR. VD, VD-sekreterare, personalchef brukar normalt vara undantagna. Även tjänsteman som är på semester, har kompledigt, tjänstledigt eller är föräldraledig, är kursdeltagare eller kursledare, tjänstgör utomlands, eller utför fackligt uppdrag i bolagsstyrelsen är undantagna från strejken. Du omfattas av konfliktåtgärderna under tid då undantagen inte tillämpas. Tid när du inte är i konflikt får du lön, som vanligt. I det fall du tror att du omfattas av undantagen kan du höra av dig till strejk@akademssr.se för att få svar. 

Kan jag få dispens? 

I de flesta fall, nej. Syftet med varsel om konflikt är att få till stånd avtal med motparten, helst innan konflikten bryter ut. Om konflikten bryter ut, måste konfliktåtgärderna ge effekt för att motparten ska ändra sin inställning i förhandlingarna. Dispens är i första hand ett arbetsgivarintresse för att minska verkningarna av konflikten och det är arbetsgivaren som får söka dispens hos Akademikerförbundet SSR centralt.  Arbetsgivaren ansöker om dispens hos mikael.smeds@akademssr.se. 

“Inkomstförsäkring” från Klarna 

Klarna har gått ut med ett erbjudande om en inkomstförsäkring för den som inte strejkar. Vi vill varna för denna. De erbjuder en engångsutbetalning som kommer innebära en högre skattesats. Denna lösning motsvarar på inget sätt den inkomstförsäkring du har genom ditt medlemskap och kommer av A-kassan bedömas som ersättning på grund av arbete. Det gör att man inte får a-kassa under den tid det skulle ta att tjäna in beloppet. Detta kan alltså inte löpa parallellt med a-kasseersättningen. Den lösning som Klarna erbjuder gäller också enbart vid uppsägning på grund av arbetsbrist medan Akademikerförbundet SSR:s inkomstförsäkring omfattar många fler situationer som exempelvis när du säger upp dig själv eller träffar en överenskommelse om avslut med din arbetsgivare. 

Sveriges ingenjörer utvecklar här.  

Medlemskap i facket 

Alla som är medlemmar när strejken bryter ut har rätt till full ekonomisk kompensation. Den som går med i Akademikerförbundet SSR på onsdag före kl. 12:00 omfattas av både strejken och den ekonomiska kompensationen. 

Det är olagligt för Klarna att vidta några åtgärder mot dig för att du är medlem i ett fackförbund eller går i strejk. Det gäller både under och efter strejken. Skulle Klarna agera mot dig som individ för att du går i strejk, så kommer förbundet att hjälpa dig. 

Arbetstillstånd och Migrationsverket 

Arbetstillståndet påverkas inte av att en medlem går ut i strejk och får konfliktersättning. Inte heller påverkas möjligheten att få förlängt tillstånd. Det förutsätter att arbetstillståndet är knutet till Klarna som arbetsgivare och att anställningsvillkoren i övrigt uppfyller kraven för arbetstillstånd. 

Samma regler gällande rätten att delta i stridsåtgärder och rätt till konfliktersättning, gäller för utländska medlemmar med arbetstillstånd, som för arbetstagare som är svenska medborgare. Deltagande i fackliga stridsåtgärder ska inte påverka Migrationsverkets bedömning av rätten till arbetstillstånd eller möjligheten till förlängningen av tillstånd. 

Fler frågor? 

Du kan antingen maila frågor till strejk@akademssr.se eller ringa vår rådgivning 08-617 44 00 

Akademikerförbundet SSR kommer fortlöpande att informera om vad som händer i processen. Glöm inte bort att du som är medlem fortsatt är välkommen på de möten som Sveriges Ingenjörer och Unionen håller för att hålla dig uppdaterad. 

Mer information, frågor och svar hittar du här