Vi vill ha en ny arbetslinje för 2030-talet

Ursula Berge med gäst i poddstudion.

I somras lyste rubrikerna tydliga ”Lägg ner Arbetsförmedlingen”. Det var med anledning av att en av socialdemokraternas framtidsarbetsgrupper la förslag om hur arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen borde göras om. Samhällsvetarpodden ber Björn Wiechel som är riksdagsledamot och leder den arbetsgruppen att förklara hur de tänker.

Var du inte rädd när du såg rubrikerna ”Lägg ner Arbetsförmedlingen” att en del skulle tänka – vad skönt, Socialdemokraterna vill lägga ner Arbetsförmedlingen – då gör vi det!

- Det var en del på högersidan som tänkte så, men när de läste vad vi sa insåg de att vi vill helt olika saker. Vi vill ha en ambitiösare arbetsmarknadspolitik. Vi vill ha en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi vill också ha en statlig arbetsmarknadspolitik, inleder Björn Wiechel.

Vilka problem ser ni med dagens arbetsmarknadspolitik?

- Vi ser att arbetsmarknadspolitiken är ett av de många problem som tillsammans har gjort att Sverige har gått i fel riktning. Det som har hänt under de senaste decennierna är att politiken har släppt kontrollen och man har släppt in en marknad. Man har avhänt sig de verktyg som behövs för att bygga Sverige rikt.

- Det som händer när man inte har en fungerande arbetsmarknadspolitik är att människor inte får de jobb som är bra för dem och för samhället och lokalsamhällena blir fattiga och dras ner. Vi får då dålig matchning och brister i kompetensförsörjningen och människor fastnar i dåliga jobb. Det här har vi inte gjort upp med, förklarar Björn Wiechel.

Vad är då er vision?

- Vi vill ha en ny arbetslinje för 2030-talet som utgår ifrån att vi ska stärka humankapitalet, vi måste ha en rörlighet, och få bort de dåliga jobben och att ingen ung ska ha sämre förutsättningar än sina föräldrar att få ett bra jobb. I det är arbetsmarknadspolitiken central.

Du säger att Arbetsförmedlingen är en politiskt förstörd myndighet. Hur då?

- Arbetsförmedlingen lyder under de direktiv och pengar som den får. Och då finns det en rad problem - bland annat att den statliga arbetsmarknadspolitiken har sänkt sina ambitioner och blivit mer av en New Public Management-aktör med många privata aktörer. Det har gett vita fläckar och vi ser att man inte jobbar nära människor. Politiken har dragit sig tillbaka och de som ska utföra arbetet – arbetsförmedlarna har inte de befogenheter som behövs för att de ska kunna göra det bästa för individen.

Det och massor om marknadsmisslyckandet, Rusta och Matcha, matchningsproblematiken och mycket annat kan du höra i veckans Samhällsvetarpodden där Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.