Yrkesresan – med kompetensen i fokus

Hur överbygger vi det glapp som finns mellan den kunskap man får på socionomutbildningen och den kunskap man behöver för att arbeta som socialsekreterare? Hos SKR, 246 av Sveriges kommuner och Socialstyrelsen är lösningen Yrkesresan. Hör Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen, Johanna Maxson, biträdande projektledare för Yrkesresan på SKR och Cristina Dahlberg, projektledare för Yrkesresan BoU från Göteborgsregionen berätta mer om detta koncept i senaste avsnittet av Socialtjänstpodden. 

Yrkesresans bakgrund

Yrkesresan startade i Göteborgsregionen (GR) 2017 och är ett strukturerat koncept för introduktion och kompetensutveckling för medarbetare i den sociala barn och ungdomsvården. Bakgrunden är att Göteborgsregionens 13 kommuner hade gemensamma utmaningar när det gäller introduktion av sin personal. Kommunerna bad GR om hjälp och då utvecklades Yrkesresan som snabbt väckte uppmärksamhet hos de andra kommunerna utanför GR och nu är det 39 kommuner som samverkar i Yrkesresan.

Vad är Yrkesresan?

När man börjar jobba som socialsekreterare så får man ett konto till en sajt som Yrkesresan har. Beroende på hur länge man arbetat inom barn och unga så blir man behörig till olika "resväskor" som har lite olika nivåer: ny, van och erfaren. Varje nivå innehåller ett antal kurser som man får möjlighet att gå. Det kan vara kurser som handlar om samtal med barn, LVU eller våld. Varje kurs består av tre delar. Först gör man digitala förberedelseuppgifter på sajten. De gör man på egen hand eller kanske tillsammans med en kollega. Sen deltar man på kursdagar. Nu under pandemin har de varit digitala, men normalt är de fysiska. På kursdagarna brukar det vara mycket övningar och diskussioner och då fokuserar man på de momenten som är svåra att göra på egen hand. Den tredje delen består av fördjupningsuppgifter, och dessa hittar man också på sajten.

När man arbetat tillräckligt länge kan man ”levla" till nästa nivå, så det fungerar lite som ett spel. Man låser upp olika banor genom att genomföra olika kurser, men man behöver inte gå alla för att låsa upp nästa nivå. Man kan ha en bakgrund, t.ex. att man jobbat inom annat område inom socialtjänsten, som gör att man kan hoppa över vissa kurser. Det är något man kommer överens med sin chef om. Nivån som heter ny vänder sig till de som jobbat 0-2 år inom barn och unga. Nästa nivå vänder sig till de som arbetat 2-5 år och den sista nivån vänder sig till de som jobbat mer än fem år.

Nu ska Yrkesresan bli nationell och breddas till flera områden

SKR ansvarar nu för den nationella samordningen och alla kommuner har fått ett erbjudande om att gå med i Yrkesresan. Till i dag har 246 kommuner anslutit. Drivkraften kommer fortfarande från kommunerna som vill lösa en utmaning de har kring kompetens och personalomsättning. Satsningen är sjuårig, men förhoppningen är att det ska övergå till ett permanent arbete. De kommuner som ansluter sig till Yrkesresan är också de som finansierar satsningen.

Det blir fem olika yrkesresor under projekttiden. Barn och unga är först ut och lanseras under 2022. De övriga områdena är funktionshinder (både myndighetsutövning och utförarsidan), äldreomsorgen (utförarsidan) och missbruk och beroende (myndighetsutövning). Det ska ungefär produceras en yrkesresa om året.

Socialstyrelsen

Genom Yrkesresan kommer vi få en socialarbetarkår som inte bara frågar sin kollega om råd utan faktiskt söker kunskap och läser själv.

Annika Öquist berättar att en av Socialstyrelsens största utmaningar är att få sina produkter använda. Med Yrkesresan tror hon att socialarbetarna i framtiden kommer använda Socialstyrelsens produkter på ett helt annat sätt. Genom Yrkesresan kommer vi få en socialarbetarkår som inte bara frågar sin kollega om råd utan faktiskt söker kunskap och läser själv.

Lyssna på Spotify | Acast | Apple Podcasts / iTunes | Soundcloud eller här på webben.