Rätt jobb Rätt lön

Vill du prata lön? Prata med oss först. Vi hjälper dig på traven.

Det är klart att du som professionell akademiker också ska kunna ställa krav på din löneutveckling och lyfta fram din kompetens och ditt arbete. Börja med att prata lön tillsammans med dina kollegor och fackliga företrädare. Här får du ett verktyg att starta samtalen med. Tillsammans är vi med och driver på löneutvecklingen från alla håll.

Materialet kring Rätt Jobb Rätt Lön har vi tagit fram som en del i vårt omfattande arbete med att tillvarata våra medlemmars intressen kring lön. Det är tänkt att kunna användas i alla sammanhang där ni som medlemmar eller blivande medlemmar i Akademikerförbundet SSR samlas för att diskutera lön.

Inspiration till diskussion

Vi vill inspirera dig som vill ta tillfället i akt att prata lön vid en medlemslunch, ett årsmöte, en frukostträff eller en samling för nya medlemmar. Materialet är utformat så att man ska kunna diskutera och associera fritt runt de olika platserna och begreppen på lönekartan, och det spelar ingen roll om det är i stora eller små grupper.

Vi vill på detta sätt göra en samlad aktion för att lyfta lönefrågan för våra viktiga medlemsgrupper. Vi hoppas att detta material kan bidra till att medlemmar och förtroendevalda tillsammans och med kraft kan prata om lön. 

Är du medlem kan du logga in och ta del av Sveriges bästa lönestastik på Saco Lönesök. Är du förtroendevald finns det ytterligare information och material du kan ta del av eller beställa. 

”Prezin” med lönekartan hittar du på hemsidan för Rätt jobb Rätt lön. Kör helst Prezin i fullskärmsläge. Du navigerar antingen med pilarna i nederkant eller med piltangenterna. Du kan också klicka på valfri rubrik för att gå direkt dit. Huset i högerkanten (syns bara när du har muspekaren över bilden) tar dig alltid till översiktsläget där man ser hela kartan.
 Om du inte har tillgång till internet när du håller mötet kan du spara hem presentationen till din dator. Notera att filen är stor (cirka 70 Mb) så det kan ta en stund att ladda ner den.

Läs även

1609_foto_DavidBrohede.jpg

Lön hela dagen: Vilket klockslag visas i år?

Vilket klockslag slutar kvinnor få betalt för sitt arbete? Den 25 februari klockan 16:00 är det dags att offentliggöra årets klockslag och samla den gemensamma kraften för att kvinnor ska få #lönheladagen. 

Läs mer
15198831-mote-pagaende-samtal.jpg

Förbered dig inför årets löneöversyn

Tiden går fort, och en del av er har knappt hunnit avsluta löneöversynen för 2020 innan det redan är dags för årets löneöversyn. Det kan vara svårt att ladda om, men här kommer tips som kan göra arbetet enklare.

Läs mer
pengar.jpg

Så förbereder du dig inför lönesamtalet

Lönen och löneöversynen har varit mer omdiskuterade under 2020 än på länge, och även om många nyligen fått besked om sin nya lön för 2020 drar 2021 års löneöversyn snart igång. Hur förbereder du dig inför löne- och utvecklingssamtalet med din chef? Här ger vi dig några bra tips på vägen. 

Läs mer

Hjälp oss få lönestatistik i världsklass

Varje år skickar förbundet ut sin löneenkät vars resultat ligger till grund för Saco Lönesök. Nu är det dags igen. 

Läs mer