
Lördag den 17 maj markerar IDAHOBIT och Bryssels Pride en global kamp för att skydda hbtqi-personers rättigheter. Ett firande i Bryssel skiljer sig stort från ett i Budapest. Solidaritet och rättvisa är viktigare än någonsin.
Lördag den 17 maj uppmärksammas Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (IDAHOBIT) på flera sätt. Dagen instiftades för att öka medvetenheten om den diskriminering och det våld som hbtqi-personer utsätts för världen över. Dagen är en påminnelse om de utmaningar som hbtqi-personer ofta möter. Mikroaggressioner och minoritetsstress är begrepp som på senare år bättre kan beskriva de mentala påfrestningarna som kan uppstå i samband med diskriminering och en toxisk arbetsmiljö. I allra högsta grad relevant för arbetslivet!
Nordiska ministerrådet har hoppat på IDAHOBIT-tåget i år och arrangerar den 23 maj ett seminarium i Köpenhamn på temat hbtqi-personers arbetsmiljö och ett inkluderande arbetsliv. Jag är väldigt glad över att vara inbjuden för att prata om det vi på förbundet gör och den forskningsbaserade guide som arbetats fram på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, "God arbetsmiljö för hbtqi-personer". En forskning som, om Trumpadministrationen får sin vilja igenom, ska kastas ut med badvattnet.
EU-länder backar i ranking
ILGA-Europe släppte nyligen sin Rainbow Map för 2025, som ger en översikt över rättigheterna för hbtqi-personer i 49 europeiska länder. Tyvärr visar årets karta att flera länder har backat i sina åtaganden för hbtqi-rättigheter, vilket innebär att vissa länder har infört restriktiva lagar eller misslyckats med att skydda hbtqi-personers rättigheter. Det är oroande läsning och klumpen i magen växer när Storbritannien, Ungern och Georgien backar. Deras tillbakagång understryker vikten av att fortsätta kämpa för jämställdhet och jämlikhet. Jämt.
Vi i den samlade fackförbundsrörelsen i Europa har vår läxa att göra för att förbättra situationen för hbtqi-personer. Ytterst ansvarig är arbetsgivarna – men vi är skyldiga våra medlemmar att skapa trycket på förändring. Det Akademikerförbundet SSR gör på hemmaplan är viktigt, men när vi kan påverka fler fackförbund och inte minst inom det europeiska samarbetet kan det ge större avtryck. Därför är det glädjande att European Public Service Union (EPSU), där förbundet sedan länge är medlem, har valt att skapa ett hbtqi-nätverk med representanter från flera olika länder och fackförbund.
Ett uttalande som EPSU:s styrelse har antagit trycker på vikten av nätverk för att skapa ett starkare och mer motståndskraftigt samhälle i en positiv riktning. Där lyfts behovet av erfarenhetsutbyte, möjligheter att lyfta rättigheter som hotas eller kunna dela stöd och verktyg med andra. Det är lätt att bara fördöma det som försämras, men om vi vill skapa förändring på riktigt krävs ett långsiktigt arbete och dialog med de människor som verkar i de länder och de organisationer som drabbas.
Viktigt att lyfta blicken
Utsattheten för hbtqi-personer på den europeiska arbetsmarknaden diskuteras ofta i termer av diskriminering, att det är där det börjar. Fel, menar jag och mina kollegor. Många gånger börjar det i en bristande arbetsmiljö, sunkig kultur och en osund jargong. Det som sägs och görs påverkar våra fördomar och därmed våra beteenden – vilka på sikt kan leda till diskriminerande handlingar. Ibland är det viktigt att lyfta blicken.
Systematiskt arbetsmiljöarbete är grunden, men det hänger väl samman med diskrimineringslagens krav på att arbeta med aktiva åtgärder. Att lagutrymmet ser olika ut på den europeiska spelplanen är ingen nyhet – men samtliga länder inom EPSU-samarbetet har någon form av skyddslagstiftning rörande både arbetsmiljö och diskriminering. Se till att använda alla de ingångar som finns! Efter en del debacle på mötet så nämns numera den kopplingen till vad som på engelska benämns som "occupational safety and health". Det kan ha varit en representant från Akademikerförbundet SSR i rummet när texten mejslades fram…
Firande i Bryssel
Pride i Bryssel sammanfaller med IDAHOBIT. I år är det första gången evenemanget hålls sedan det blev upptaget på Bryssels stads immateriella kulturarvslista! Årets tema, "Unite, time to protect our rights", betonar vikten av att enas för att försvara rättigheterna, friheten, hälsan, identiteten och mångfalden inom hbtqi-gemenskapen. Det utlovas solsken på paraddeltagarna och jag ser fram emot att vara på plats.
En stor känd AI-tjänst låter meddela lite förnumstigt att Brussels Pride är känt för sin färgsprakande parad och den härliga stämningen. Låt oss hoppas! För egen del känner jag att sektionen ”Marching for those who can’t” blir allt viktigare – inte minst utifrån den repressiva utveckling som sker i Ungern. En ny lag som antogs i mars 2025 förbjuder Pride-evenemang och andra liknande hbtqi-aktiviteter. Deltagare och arrangörer kan identifieras med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik och det kan leda till dryga böter. Ett EU-land!
Det är en påminnelse om att kampen för hbtqi-rättigheter är långt ifrån över och att solidaritet och stöd är avgörande för att skapa en mer inkluderande och rättvis värld.
Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR