”Arbetslivskriminalitet är samhällsförstörande”

– Vi ska bekämpa den lågintensiva arbetslivskriminaliteten där företag konsekvent tar de enklaste vägarna och ständigt ligger i gränslandet mellan det lagliga och olagliga. Det blir systemhotande och undergräver vår arbetsmarknadsmodell, säger den statliga utredaren Ola Pettersson, tidigare på LO som på fyra år ska få bukt med arbetslivskriminaliteten.

Vad är egentligen arbetslivskriminalitet?

- En del av vårt uppdrag är att definiera det, men det är sådant som brott mot arbetsmiljölagen, skattebrott, bedrägerier kopplat till arbetsmarknadspolitiken och mycket mer, inleder Ola Pettersson.

- Det här är ett nygammalt område för politiken att fokusera på. Det är viktigt att vi definierar vad det är så att vi bättre kan bekämpa det.

- Det finns allt från ren människohandel till mindre, men systematiska, brott som undergräver tilltron till välfärdsstaten och korrumperar hela branscher.

Vad är viktigast att fokusera på?

- Den grova brottsligheten är så klart viktig, men det är också den lågintensiva där företag konsekvent tar de enklaste vägarna och ständigt ligger i gränslandet mellan det lagliga och olagliga. Det blir systemhotande och undergräver vår arbetsmarknadsmodell, säger Ola Pettersson.

Hur vanlig är arbetslivskriminaliteten?

- Hur stort det är vet vi inte, men vi ser det i vissa branscher mer än andra. Byggbranschen, men också transport- och restaurangnäringarna är hårt drabbade. Vi ser också stora problem i delar av välfärdssektorn som hemtjänsten och personlig assistans.

Ökar den?

- Ja, jag tror det. Väldigt mycket tyder på att den är omfattande och att den under längre tid har ökat. Regeringens bild är absolut att den har ökat och det är bland annat därför vår delegation tillsattes.

Handlar det om okunskap eller ren kriminalitet?

- Mycket av arbetslivskriminaliteten är systematisk. Man har identifierat brister och blottor i våra system som man utnyttjar maximalt.

Det och om välfärdsbrottslighet och hur bra den svenska partsmodellen har varit, och kan vara, för att stävja arbetslivskriminaliteten kan du höra i veckans #Samhällsvetarpodden. Ursula Berge, ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.