Avtalskrav: Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning

Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.

Akademikerförbundet SSR kräver åtgärder som stärker kommuner och regioners attraktivitet att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Facket kräver tydliga karriärvägar och kompetenssatsningar så att det lönar sig att stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten.

- Att byta jobb ska inte vara det enda sättet att få upp lönen. Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner och regioner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste gå att göra karriär och få upp lönerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR vill öka inflytandet över arbetet och minska den totala arbetstiden genom exempelvis arbetstidskonton eller längre semester, för att skapa en större balans mellan arbete och fritid.

- Vi kräver reallöneökningar! Den kvinnodominerade välfärden får inte halka efter privat sektors lönestruktur och löneutveckling. Det kommer omöjliggöra en lösning på de enorma problem som landets kommuner och regioner har med kompetensförsörjning, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR:s viktigaste krav:

  • En avtalsperiod om ett år. Centralt angiven löneökningstakt i nivå med det så kallade märket som lägsta nivå.
  • Arbetstidsförkortning - genom individuella arbetstidskonton där den anställda kan välja kortare arbetstid, eller ta ut ersättningen i pengar
  • Satsningar på medarbetarnas kompetensutveckling, kompetenstrappor och fler karriärvägar
  • Större inflytande vid införande av artificiell intelligens (AI)
  • Bättre möjligheter till ledighet och återhämtning efter beredskap.
  • Rätt till betald ledighet vid vårdbesök
  • Bättre förutsättningar för chefer, organisatoriskt och arbetsmiljömässigt

Mer om avtalsrörelsen, våra krav och vad vi kräver kan du läsa här.

Fakta: Avtalsrörelsen för allmänkommunal verksamhet berör närmare 200 000 anställda i kommuner, regioner och kommun/regionägda bolag. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars. Fackförbunden som förhandlar detta avtal är Akademikerförbundet SSR, Vision, Ledarna, Scen och Film.