”Bäddat för mer arbetslivs­kriminalitet”

Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR och Malin Ackholt ordförande, Hotell- och restaurangfacket

DEBATT. Regeringens minimilön för arbetskraftsinvandrare är en reform som motverkar en väl fungerande arbetsmarknad. Det räcker inte med fler kontroller för att kunna stoppa fusk, skriver Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR och Malin Ackholt ordförande, Hotell- och restaurangfacket i en debattartikel i Svenska Dagbladet..

Den 1 november införde regeringen ett krav på att arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU måste tjäna minst 27 000 kr i månaden för att få jobba i Sverige. Därmed fastställer regeringen minimilöner på svensk arbetsmarknad i strid med den svenska partsmodellen. Men vad som också händer är att reformen öppnar upp för utnyttjande av utsatta arbetstagare och ren arbetslivskriminalitet.

Nu kommer rapporter från olika fackförbund, inte minst Hotell- och restaurangfacket, att nyanlända, som på pappret har en månadslön på drygt 27 000 kr i månaden, tvingas lämna tillbaka pengar kontant till arbetsgivaren. Arbetsgivaren anger alltså en viss lön för att få in arbetskraft i landet, men ger en lägre lön i verkligheten. Allt för att runda systemet. Vägrar arbetstagaren att lämna tillbaka pengar till arbetsgivaren riskerar personen inte bara att bli av med jobbet, utan även att inte ha rätt att vara i landet längre.

Läs mer på Svenska Dagbladet debatt