
Idag har regeringen tagit emot en utredning om att införa ett krav på vandel för personer med uppehållstillstånd. Förslagen drabbar närmare en miljon personer som bor i Sverige. Akademikerförbundet SSR ser stora risker med förslagen, vad det gäller såväl migration, som integration och det demokratiska samhället.
- Införs förslagen innebär det olika måttstockar för olika grupper i vårt samhälle. Därmed får lagligt och olagligt, rätt och fel, olika konsekvenser, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.
Utredningen föreslår att ett stort antal myndigheter och kommuner kommer att omfattas av en uppgiftsskyldighet till Migrationsverket. Vi ser stora risker att våra professioner i statliga myndigheter och kommuner kommer att omfattas av en ny indirekt angiverilag.
- Sverige ska vara en rättsstat som behandlar människor lika. En av grunderna är att brottsliga och otillåtna handlingar ska få samma konsekvenser för alla. Vi kan inte acceptera ett samhälle som delar in dess befolkning i första och andra klassens invånare, säger Monica Engström, socialrättsjurist.
Förslagen innebär att personer som söker eller har uppehållstillstånd i Sverige kan bli av med det baserat på så kallad bristande vandel. Bristande vandel rör inte enbart brottslig verksamhet, utan där ingår även en lång rad andra aktiviteter och yttranden som idag inte leder till utvisning.
Vad som utgör bristande vandel är godtyckligt. Det är till exempel ”beteenden som samhället motverkar även om de inte är straffbelagda”. Att förstå vad det skulle kunna vara är svårt för såväl svenska medborgare som andra i landet.
- Redan idag utmanas asylrätten i Sverige av regeringens politik. Detta förslag motverkar dessutom integrationen och etableringen. Forskning är entydig i att tidig förankring i det svenska samhället förstärker invandrares förutsättningar till en god integration och etablering, förklarar Ursula Berge, samhällspolitisk chef.
En viktig del av en rättsstat är att befolkningen upplever att alla lyder under lagarna, och där lagarna är både tydliga och förutsägbara. Det får inte vara godtyckligt. Detta utredningsförslag uppfyller inte några av de kriterierna.