Dags för livslångt lärande

Det nya omställningsstudiestödet ska underlätta för dig som arbetar att bredda din kompetens så att du är mer attraktiv på arbetsmarknaden. Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, har varit involverad i arbetet. I Chefspodden berättar hon hur detta kommer fungera och vad det innebär för dig som vill stärka din ställning på svensk arbetsmarknad – oavsett om du är chef, arbetsgivare eller anställd. 

De stora förändringarna i arbetsrätten och anställningsskydd som riksdagen beslutat om är tänkt att ge en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Som en följd av detta beslutar man nu också om helt nya möjligheter till omställning och kompetensutveckling genom ett nytt omställningsstudiestöd. Det nya omställningsstudiestödet träder i kraft från den 1 juli i år och börjar tillämpas från den 1 oktober. De utbildningar man söker kan starta från den 1 januari 2023.

Systemet är helt nytt och genom den samlade finansieringen ger det verklig möjlighet att komplettera, fördjupa och stärka sin kompetens mitt i livet. Det handlar om utbildningar på olika nivåer och olika längd, även högskoleutbildningar. Det som krävs är att man har en förankring på arbetsmarknaden. Man söker en utbildning och vänder sig till CSN som kontaktar aktuell omställningsorganisation som godkänner den aktuella utbildningen. Det är individen som söker, men ur ett arbetsgivarperspektiv är det självklart intressant med så stora nya möjligheter till breda kompetenssatsningar. Vilka ledarutvecklingsproram och chefsutbildningar som blir aktuella får vi återkomma till, men det blir säkert en del av denna satsning.

I den här Chefspodden ger vi en bild av möjligheterna för dig som chef och lite vad det innebär ur ett arbetsgivarperspektiv. 

Läs mer om Omställningsstudiestödet här

Lyssna på Spotify | Acast | Apple Podcasts/ iTunes | Soundcloud eller direkt här på webben.