Debatt: Barn medicineras i onödan

Kunskapsbrist och ekonomin i vården gör att svenska barn medicineras i onödan, med allvarliga långsiktiga konsekvenser för samhället.

Sverige medicinerar nästan fyra gånger fler barn än Danmark och Norge mot psykisk ohälsa. Patienter vittnar om att de enbart blir erbjuda medicinering och inte samtalsstöd och psykoterapi.

De senaste tio åren har antalet barn som tar antidepressiv medicin ökat med 190 procent. FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för den stora förskrivningen och krävt att förskrivning av läkemedel endast sker när det finns medicinska skäl och det har presenterats andra alternativ.

Medierapporteringen senaste veckorna har lyft fram barn som far illa inom psykiatrin. Det är tydligt att både specialistpsykiatrin och vårdcentralerna, som utgör första linjens psykiatri, skriver ut läkemedel för att det finns en akut brist på samtalsstöd och för få legitimerade psykoterapeuter.

Den psykiska ohälsan är Sveriges största problem för framtiden. Barn och ungas psykiska ohälsa har över tid ständigt slagit nya rekord och samhället står allt för handfallet.

På vårdcentraler finns inte tillräckligt stöd för att hjälpa människor som söker vård för exempelvis nedstämdhet och ångest.

Det verkar finnas en uppfattning i vården att det blir billigare att skriva ut mediciner än att sätta in olika former av samtalsstöd. Sanningen är den att samhället samlade kostnader för psykisk ohälsa ökar.

Den samlade kostnaden är 230 miljarder per år enligt OECD, de mänskliga kostnaderna är då oräknade. I den kostnaden ingår läkemedel för psykisk ohälsa, psykofarmaka.

Socialstyrelsens statistik visar att totalkostnaden för psykofarmaka 2018 var 2,8 miljarder för att snabbt stiga till 3,5 miljarder bara två år senare. Kostnadsutvecklingen ser ut att fortsätta.

Vi menar inte att läkemedel alltid är dåligt eller utan effekt, men utvecklingen måste ifrågasättas och alternativ presenteras. Sverige riskerar att bli ett av de länder i världens som har mest psykiska ohälsa, med ett högt beroende av medicinering.

Det finns ett alternativ – psykoterapi fungerar. Samtalsterapi, eller psykoterapeutisk behandling är bevisat det mest effektiva botemedlet mot psykisk ohälsa. Medicinering ska vara ett alternativ, inte den enda lösningen.

När läkare efterfrågar den bästa och mest effektiva behandlingen så behöver professionen finnas tillgänglig. Den enda specialisten på psykoterapi är den som är legitimerad psykoterapeut. Legitimerade psykoterapeuter är i dag en stor bristvara på alla nivåer i vården.

Riskerna av att vi övermedicinerar barn i Sverige går inte att överblicka förrän om många år. Enligt en rapport från Institutet för framtidsstudier, som bygger på data från polis och Socialstyrelsen är närmare hälften av alla som finns i den organiserade brottsligheten diagnostiserade med psykisk ohälsa.

Frågan om effektiva alternativ till medicinering handlar inte bara om pengar och personlig hälsa, utan även om att rädda liv.

Samhället behöver byta inriktning vad gäller vård och behandling av psykiska problem. Den medicinska modellen räcker inte och ter sig i dag otidsenlig. När en BUP-mottagning anställde fler legitimerade psykoterapeuter kunde kön betas av och fler kunde få effektiv och bra hjälp.

Lösningarna för att lindra den psykiska ohälsan är tydliga, vi föreslår att:

  1. Regeringen och landets regioner gör en storsatsning på psykoterapi av legitimerad psykoterapeut för att fler ska kunna erbjudas andra behandlingsmetoder än i dag.
  2. Regionernas ersättningssystem görs mer gynnsamma för samtalsstöd.
  3. Regeringen tillför resurser för att utöka och satsa på den legitimationsgrundande psykoterapeututbildningen.
  4. Samma evidenskrav ställs på långtidsbehandling med läkemedel som vid samtalsstöd/psykoterapi.

Sverige behöver fler legitimerade psykoterapeuter. Annars kommer vi aldrig att kunna bryta den psykiska ohälsotrenden i Sverige.

Anders Klingström, ordförande Akademikerförbundet SSR:s förening för legitimerade psykoterapeuter
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR