Inför sanktionsavgifter för bristande arbetsmiljö

I en debattartikel skriver Facken i välfärden om behovet av satsningar på att minska ohälsan på jobbet. Facken i välfärdens beräkningar visar att det är fullt rimligt för kommuner och regioner att minska sina kostnader för sjukfrånvaron med 12 miljarder kronor. Läs hela debattartikeln i dagens samhälle.

Trots olika initiativ för att minska den stressrelaterade sjukfrånvaron har det skett en femdubbling av antalet sjukfall mellan åren 2010 och 2023. Välfärdssektorn är överrepresenterad och fördelningen mellan könen är mycket ojämn. 2023 stod kvinnor för fyra av fem av de pågående sjukfallen. 

Att människor blir sjuka av jobbet är orimligt. Sjukfrånvaron innebär ett stort mänskligt lidande och många betalar ett högt pris.

Samarbetet Facken i välfärden ser följande tre förslag som de mest avgörande för att skapa ett friskt och attraktivt arbetsliv:  

• Investera i välfärden. Parterna kan inte ensamma lösa de arbetsmiljöproblem som är kopplade till obalansen mellan krav och resurser i välfärden. Politiker på alla nivåer måste investera i arbetsmiljön. Arbetsgivare behöver investera i jämställda löner, schyssta villkor och hållbara arbetstider så att fler lockas till välfärdens yrken och så att befintlig personal trivs och vill stanna kvar.

• Alla arbetsplatser behöver arbeta med friskfaktorerna. Facken i välfärden och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är överens om att gemensamt arbeta för att främja arbetet med friskfaktorer, det vill säga de organisatoriska förutsättningar som enligt forskningen visat sig ha en positiv påverkan på arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro.  

Det handlar till exempel om att uppleva sin arbetsplats som rättvis, att känna delaktighet och ha en närvarande, engagerad chef.

• Inför sanktionsavgifter för bristande arbetsmiljö i välfärden. Dagens sanktionsavgifter för brister i arbetsmiljöarbetet träffar främst fysiska arbetsmiljörisker. Det måste även kosta när arbetsgivare bryter mot föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, eftersom dessa är kopplade till de arbetsmiljöproblem som leder till sjukfrånvaro i de kvinnodominerade välfärdstjänsterna.

Läs hela debattartikeln här.