LO:s nya chefsekonom

Var befinner sig samhället ekonomiskt? Behöver vi en ny syn på ramverket för finans- och penningpolitik? Det är två stora frågor vi ställer till LO:s nya chefsekonom Laura Hartman. Men vi diskuterar även privatiseringar i välfärden och konflikten mellan styrning och vinst och med tillit, innan vi slutligen får svar på frågan: vill LO:s nya chefsekonom införa euron? 

Vad gör en chefsekonom? Avsnittets gäst Laura Hartman har tagit över denna roll på LO, och vi inleder samtalet med att fråga: vad är egentligen en facklig ekonomisk hållning? Vi duckar inte heller för de stora frågorna som var samhället befinner sig just nu eller hur privatiseringar i välfärden har utvecklats efter att Hartman lämnade sin roll som forskningschef på Studieförbundet Näringslov och Samhälle för ett decennium sedan. Eller hur hon, som ledde Tillitsdelegationen, ser på konflikten mellan styrning och vinst och med tillit. 

– Det är ju den stora frågan där jag länge har varit ganska optimistisk, det vore naivt att säga att alla företag är av ondo, det tror varken jag eller LO. Jag tror fortfarande att man med kvalitetsdrivna aktörer i välfärden kan komma en bra bit med att diskutera och hitta former, men i grunden tror jag att det finns en motsättning när starka marknadskrafter kommer in –det är svårt att kombinera med den ädlaste formen av tillitsbaserad styrning eftersom det behövs kontroll, tydliga kriterier och krav.

1: Är Laura Hartman en ny PO Edin?

4: Privatiseringar i välfärden 10 år efter SNS

7: Hur ska vi beskriva samhället idag?

10: Går det att ha tillit i en konkurrensutsatt välfärd

14: Inflation! Penningpolitik och finanspolitik

20: Är finanspolitiken tillräckligt expansiv nu?

24: Hur en satsning på välfärden borde se ut

28: Mer experimenterande i välfärden!

32: Underskattar Sverige handlingsutrymmet inom EU

34: Klimatkrisen?

Lyssna på Spotify Acast | Apple Podcasts/ iTunes | Soundcloud eller direkt här på webben.