Neutrala i Vårdförbundets konflikt

Den 25 april klockan 16:00 inför Vårdförbundet nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad. Om inte Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kommer överens före dess. Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar förväntas hålla sig neutrala i denna konflikt.

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett kollektivavtal med SKR som gäller till och med 31 mars 2025, det innebär att våra medlemmar i kommuner och regioner ska förhålla sig neutrala.

Nedan följer frågor och svar om hur det ska tillämpas.

Vad innebär det att vara neutral för dig? 

Arbetar du på en arbetsplats där Vårdförbundets medlemmar är uttagna i blockaden ska du förhålla dig neutral, det vill säga att du endast utföra de arbetsuppgifter du gör normalt om du blir beordrad övertid eller mertid. Under övertid och mertid ska du alltså inte utföra arbetsuppgifter som normalt utförs av kollegor som deltar i blockaden. 

Om våra medlemmar uppmanas att ta över Vårdförbundets medlemsgruppers arbetsuppgifter under övertid eller mertid ska vi säga nej med hänvisning till neutralitet i konflikten. Vid osäkerhet kring arbetsuppgifter ska arbetsgivaren och Akademikerförbundet SSR:s representanter kontakta Vårdförbundet för tolkning då det endast är det fackförbund som beslutat om strejk/konflikt som har rätt att tolka konfliktvarslet. Är du osäker? Kontakta Akademikerförbundet SSR:s rådgivning. 

Våra medlemmar ska inte bistå arbetsgivaren i försök att kringgå konflikten. 

Vår rådgivning finns tillgänglig för att svara på frågor: 08 617 44 00 eller radgivning@akademssr.se 

Frågor och svar: 

Varför har Vårdförbundet varslat om stridsåtgärder?  

Vårdförbundet upplever att de inte kommer framåt i sina förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Därför har Vårdförbundet varslat om stridsåtgärderna blockad. Här kan du läsa mer av Vårdförbundets information. Här finns även information om vilka arbetsplatser som berörs. 

När bryter eventuella stridsåtgärder ut?  

Om parterna inte kommer överens innan den 25 april klockan 16:00 träder Vårdförbundets nyanställnings-, övertids- och mertidsblockad i kraft. 

Vad innebär övertids-, mertidsblockad? 

Det innebär att samtliga medlemmar, hos de förbund som vidtar stridsåtgärderna, som omfattas av varslet inte ska arbeta övertid eller mertid.  

Vad innebär nyanställningsblockad?  

Detta innebär att de fackförbund som deltar i stridsåtgärden blockerar arbetsgivaren från att anställa ny personal inom sitt avtalsområde. 

Vilka arbetsuppgifter får utföras? 

Våra medlemmar ska fortsatt utföra sina ordinarie arbetsuppgifter och ska inte överta någon av de arbetsuppgifter som omfattas av konflikten under beordrad övertid och mertid. 

Vid minsta osäkerhet ska i första hand arbetsgivaren, men även representanter från Akademikerförbundet SSR, kontakta Vårdförbundet för att få deras tolkning om vilka arbetsuppgifter som kan respektive inte kan utföras. Det är nämligen bara det fackförbund som lagt konfliktvarslet, som kan och ska tolka konfliktvarslet. 

Vad innebär det för mig som medlem i Akademikerförbundet SSR?  

I dagsläget påverkar det inte dig som är medlem i Akademikerförbundet SSR, som medlem i Akademikerförbundet SSR ska man alltså inte delta i blockaden. Arbetar du på en arbetsplats som av Vårdförbundet är uttagen i övertids- och mertidsblockad ska du förhålla dig neutral, dvs. endast utföra de arbetsuppgifter du gör i normala fall om du blir beordrad övertid eller mertid. Man ska inte utföra några arbetsuppgifter som normalt utförs av någon av dina kollegor som är uttagen i blockaden under sådant beordrat arbete.  

Varför varslar inte Akademikerförbundet SSR om stridsåtgärder?  

Akademikerförbundet SSR har nyligen träffat ett nytt kollektivavtal som gav bra resultat för våra medlemsgrupper med Sveriges kommuner och regioner samt Sobona varför Akademikerförbundet SSR i grunden är bunden av fredsplikt till 31 mars 2025. Akademikerförbundet SSR bevakar situationen och bedömer löpande behov av att agera. 

Har jag någon skyldighet att uppge för arbetsgivaren om och i så fall vilket fackförbund jag är medlem i?  

Nej, som arbetstagare har man ingen skyldighet att svara på en sådan fråga från sin arbetsgivare. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta förbundets rådgivning. 

Vad gäller mig som chef? 

Vårdförbundet har undantagit de som arbetar som verksamhetschef, förvaltningschef, arbetstagare med förvaltningschefs ställning och arbetstagare som regelmässigt företräder arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar. I övrigt gäller samma förutsättningar som för övriga medlemmar. 

Det innebär inte att du kan utföra de arbetsuppgifter som är uttagna i konflikt av Vårdförbundet, vid osäkerhet i tolkningar ring Akademikerförbundet SSR:s chefsrådgivning 08-6174400.