Neutrala i Vårdförbundets konflikt

Vårdförbundet har vidtagit en rad konfliktåtgärder mot olika offentliga arbetsgivare. Konflikten pågår fram till att Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) träffar ett nytt kollektivavtal eller Vårdförbundet väljer att dra tillbaka sina stridsåtgärder. Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar förväntas hålla sig neutrala i denna konflikt.

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett kollektivavtal med SKR som gäller till och med 31 mars 2025, det innebär att våra medlemmar i kommuner och regioner ska förhålla sig neutrala.

Nedan följer frågor och svar om hur det ska tillämpas.

Vad innebär det att vara neutral för dig? 

Arbetar du på en arbetsplats där Vårdförbundets medlemmar är uttagna i konflikten ska du förhålla dig neutral, det vill säga att du endast utföra de arbetsuppgifter du normalt gör i din tjänst. Under övertid och mertid ska du alltså inte utföra arbetsuppgifter som normalt utförs av kollegor som deltar i blockaden och arbetar du på en arbetsplats där vårdförbundet även vidtagit strejk ska du inte heller under ordinarie arbetstid utföra sådana arbetsuppgifter.

Om våra medlemmar uppmanas att ta över Vårdförbundets medlemsgruppers arbetsuppgifter ska vi säga nej med hänvisning till neutralitet i konflikten. Vid osäkerhet kring arbetsuppgifter ska arbetsgivaren och Akademikerförbundet SSR:s representanter kontakta Vårdförbundet för tolkning då det endast är det fackförbund som beslutat om strejk/konflikt som har rätt att tolka konfliktvarslet. Är du osäker? Kontakta Akademikerförbundet SSR:s rådgivning.

Våra medlemmar ska inte bistå arbetsgivaren i försök att kringgå konflikten.

Vår rådgivning finns tillgänglig för att svara på frågor: 08 617 44 00 eller radgivning@akademssr.se

Frågor och svar: 

Varför vidtar Vårdförbundet stridsåtgärder?  

Vårdförbundet upplever att de inte kommer framåt i sina förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Därför har Vårdförbundet vidtagit stridåtgärder. Här kan du läsa mer av Vårdförbundets information. Här finns även information om vilka arbetsplatser som berörs. 

När bryter eventuella stridsåtgärder ut?  

Konfliktåtgärder har varit i kraft sedan 25 april och har sedan dess utökats. Från och med den 4 juni blir även strejk en del av vårdförbundets stridsåtgärder. Läs mer om vilka stridsåtgärder som vidtagits på specifika arbetsplatser här.

Vad innebär en strejk? 

Det förbund som tar ut medlemmar i strejk sätter gränserna för omfattningen av strejken. Strejk innebär att samtliga medlemmar, i det konfliktande förbundet, som omfattas av en strejk ska lägga ned sitt arbete och lämna arbetsplatsen. 

Vad innebär övertids-, mertidsblockad? 

Det innebär att samtliga medlemmar, hos de förbund som vidtar stridsåtgärderna, som omfattas av varslet inte ska arbeta övertid eller mertid.  

Vad innebär nyanställningsblockad?  

Detta innebär att de fackförbund som deltar i stridsåtgärden blockerar arbetsgivaren från att anställa ny personal inom sitt avtalsområde. 

Vilka arbetsuppgifter får utföras? 

Våra medlemmar ska fortsatt utföra sina ordinarie arbetsuppgifter och ska inte överta någon av de arbetsuppgifter som omfattas av konflikten under beordrad övertid och mertid. Från och med den 4 juni 11:00 gäller samma förutsättningar även under ordinarie arbetstid för de arbetsuppgifter som omfattas av strejken.

Vid minsta osäkerhet ska i första hand arbetsgivaren, men även representanter från Akademikerförbundet SSR, kontakta Vårdförbundet för att få deras tolkning om vilka arbetsuppgifter som kan respektive inte kan utföras. Det är nämligen bara det fackförbund som lagt konfliktvarslet, som kan och ska tolka konfliktvarslet.

Vad innebär det för mig som medlem i Akademikerförbundet SSR?  

I dagsläget påverkar det inte dig som är medlem i Akademikerförbundet SSR, som medlem i Akademikerförbundet SSR ska man alltså inte delta i blockaden. Arbetar du på en arbetsplats som av Vårdförbundet är uttagen i övertids- och mertidsblockad ska du förhålla dig neutral, dvs. endast utföra de arbetsuppgifter du gör i normala fall om du blir beordrad övertid eller mertid. Man ska inte utföra några arbetsuppgifter som normalt utförs av någon av dina kollegor som är uttagen i blockaden under sådant beordrat arbete.  

Varför varslar inte Akademikerförbundet SSR om stridsåtgärder?  

Akademikerförbundet SSR har nyligen träffat ett nytt kollektivavtal som gav bra resultat för våra medlemsgrupper med Sveriges kommuner och regioner samt Sobona varför Akademikerförbundet SSR i grunden är bunden av fredsplikt till 31 mars 2025. Akademikerförbundet SSR bevakar situationen och bedömer löpande behov av att agera. 

Har jag någon skyldighet att uppge för arbetsgivaren om och i så fall vilket fackförbund jag är medlem i?  

Nej, som arbetstagare har man ingen skyldighet att svara på en sådan fråga från sin arbetsgivare. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta förbundets rådgivning. 

Kan arbetsgivaren begära att jag utför skyddsarbete under en konflikt?

Även om man har förklarat sig neutral i konflikten kan arbetsgivaren begära att man utför skyddsarbete.

Skyddsarbete avser arbete som är nödvändigt för att förebygga fara för människor. Skyddsarbete är alltså tillämpligt om en patients liv och hälsa är hotad av att en planerad åtgärd eller behandling försenas på grund av en konfliktåtgärd.

Om din arbetsgivare framför en begäran om skyddsarbete är du som medlem välkommen att kontakta förbundet.

Vad gäller mig som chef? 

Vårdförbundet har undantagit de som arbetar som verksamhetschef, förvaltningschef, arbetstagare med förvaltningschefs ställning och arbetstagare som regelmässigt företräder arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar. I övrigt gäller samma förutsättningar som för övriga medlemmar. 

Det innebär inte att du kan utföra de arbetsuppgifter som är uttagna i konflikt av Vårdförbundet, vid osäkerhet i tolkningar ring Akademikerförbundet SSR:s chefsrådgivning 08-6174400.