Nu pågår: avtalsrörelse i privat sektor

Vad kräver du?

Nu har vi påbörjat avtalsrörelsen för dig som jobbar i privata företag och i civilsamhället. Under 2025 kommer ett ovanligt stort antal avtal att förhandlas om. Under en avtalsrörelse förhandlar vi med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer med många olika avtal för att din lön och dina villkor ska bli så bra som möjligt. Men hur går avtalsrörelsen egentligen till och hur kan du som medlem påverka?

Lön och avtal

Förberedelserna inför avtal 2025 är i full gång. De flesta kollektivavtalen på svensk arbetsmarknad är uppe till omförhandling, så 2025 kan ses som ett ”superavtalsår”. Yrkandet, vad facken inom industrin kräver, det så kallade industrimärket, är satt till 4,2 procent över ett år. Det blir ett slags riktlinje som vi i övriga fackförbund förhåller oss till.

Alla Akademikerförbundet SSR:s avtal inom den privata sektorn löper ut och ska förnyas och omförhandlas under 2025. Nya löneavtal och villkorsavtal ska stå klara med start 1 april 2025 för de flesta avtal, men några senare.

Att skapa krav

Vi befinner oss nu i en insamlingsfas vilket innebär att vi på olika avtalsområden jobbar fram förslag på hur avtalen kan bli bättre. Tillsammans med våra förtroendevalda och medlemmar har vi en gemensam dialogplattform för att formulera en sammanhållen inriktning på de olika avtalsområdena inför kommande avtalsförhandlingar.

Akademikerförbundet SSR överlämnar sina avtalsyrkanden vid olika tidpunkter beroende på när avtalen har sluttid. Därefter förhandlar vi varje avtal för sig tills vi har kommit överens med arbetsgivarna om nya avtal.

Så kan du påverka avtalsrörelsen

Det finns fortfarande möjlighet för dig att påverka! Har du förslag kopplat till löneavtalet eller villkorsavtalet, lämna ditt förslag till dina lokalfackliga representanter eller kontakta oss direkt via vår mejl till avtal25@akademssr.se.

På det privata avtalsområdet företräds våra medlemmars syn av ombudsmän från förbundets avtals- och förhandlingsverksamhet. Vi läser alla förslag som kommer in och försöker utveckla krav där vi tar med så mycket som möjligt av medlemmarnas synpunkter på avtalen.

Viktiga frågor?

Akademikers roll på privat arbetsmarknad blir allt viktigare i takt med ett mer komplext och specialiserat arbetsliv. Av den anledningen är det viktigt att fortsätta utveckla villkoren inom ett antal kärnområden.

  1. Flexpension eller motsvarande lösningar behöver införas på de avtalsområden där den ännu inte finns och fortsätta byggas ut till 2 procents extra avsättning där den redan införts men inte är fullt utbyggd.
  2. Arbetstidsförkortning i form av en tidbank, arbetstidskonto eller annan lösning är en annan central fråga för att fortsätta utveckla akademikers villkor på arbetsmarknaden.
  3. Från EU kan vi se att det finns tydligare riktlinjer om hur mertid ska ersättas vid deltidsanställning. EU har även tydliggjort rätten till betald förskottssemester.
  4. Behålla och rekrytera kompetenta medarbetare. Vi kommer att driva på för att lön ska motivera och belöna skicklighet och utveckling. Vi behöver konkurrenskraftiga villkor som investerar i medarbetaren, attraherar och möjliggör kompetens- och karriärutveckling.

Vad säger arbetsgivarsidan?

Vi kommer säkerligen mötas av arbetsgivare som talar om lågkonjunktur och ett svårt ekonomiskt läge så det kommer bli en mycket tuff avtalsrörelse. Arbetsgivarna har i media redan flaggat upp för att fackens yrkanden är alldeles för höga.

Det har gått två år sedan vi var i avtalsrörelse senast i den privata sektorn. Mycket har hänt sedan dess, och det krävs en kraftsamling för att få den goda villkors- och löneutveckling, som behövs för att få en fortsatt stabil utveckling i den privata sektorn.

Hör gärna av dig med dina tankar och förslag. Vi kämpar för att du ska få det bättre på jobbet med moderna avtal.

Text av: Maria Johansson, biträdande förhandlingschef, Akademikerförbundet SSR