Nytt avtal i kommun och region – så påverkar det dig som chef

Vi har förhandlat fram ett nytt kollektivavtal för dig som arbetar i kommun och region. Läs om hur det nya kollektivavtalet påverkar dig som är chef.

Avtalet är 1 årigt avtal och gäller från 1 april 2024 och löper fram till 31 mars 2025. Avtalet ger en kollektiv löneökning på lägst 3,3 procent med retroaktiv lön från 1 april 2024. Procentsatsen gäller för alla medlemmar förutom chefer och räknas på kollektivet, alltså inte på individnivå.

För chefer och arbetsledande personal är löneavtalet fortsatt utan angiven nivå.  Chefer ser vi har gynnats väl i löneutvecklingen av sifferlöst avtal och menar att chefers löneutveckling blir mer fördelaktig utan angiven siffra. Det s.k. märket på 3,3 procent ska ändå vara vägledande i lönesättningen.

OB-tilläggen höjs motsvarande märket på 3,3 procent.

Tydligare lönesättning

Till själva löneavtalet har parterna enats om att göra en översyn av löneavtalet för att öka förtroendet för avtalet. Lönesättningen ska bli tydligare och förståelsen för individuell lönesättning öka. Hur du får och kan påverka din lön ska vara förståeligt. Lönesättande chefers roll ska bli tydligare.

I årets avtal finns ett chefsperspektiv lite mer än vanligt, det märks framför allt i villkorsdelen.

Skarpare regler vid inlöst övertid

För chefer är det mer regel än undantag att förhandla bort sin övertidskompensation. För att säkerställa att rätt ersättning utgår för anställda som förhandlat bort sin övertidskompensation ska grunderna på ett tydligare förklaras. Det handlar om att tydliggöra omfattning av det eventuella övertidsarbetet och ersättning samt under vilka förutsättningar överenskommelsen kan sägas upp.

Provanställning

Vid provanställning införs det en varseltid på 14 dagar om anställningen inte ska övergå till en tillsvidareanställning, du ska ha besked senast två veckor innan om du inte blir tillsvidareanställd. Om arbetsgivaren ger besked sent så ska du ha extra ersättning.

Det införs en möjlighet att förlänga en provanställning om den anställde varit frånvarande i större omfattning, exempelvis föräldraledighet eller sjukskrivning.

Översyn av arbetstid

Ett partsgemensamt arbete ska genomföras för att kartlägga och analysera arbetstidsregler utifrån medarbetares säkerhet och hälsa, arbetstiden förläggning, arbetstidsmått och ersättningar. Ett första resultat ska redovisas senast 30 november 2024.  Resultatet ska ligga till grund för kommande avtalsförhandlingar.

Friskare arbetsplatser med satsning på chefers förutsättningar och arbetsmiljö

Det partsgemensamma arbetet med att knäcka ohälsan ska satsningen på friskfaktorer vidareutvecklas och vässas för att skapa friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser. I arbetet ligger en ökad satsning på chefers förutsättningar. Det konstateras att chefer har ett komplext uppdrag och en nyckelroll för verksamhetens utveckling. Chefers egna förutsättningar och arbetsmiljö är avgörande för hur väl verksamheten klarar sitt uppdrag och kompetensförsörjning. Därför ska ett särskilt arbete genomföras för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

Satsning på kompetensförsörjning

Kompetensförsörjningen är den största utmaningen för välfärden. För att attrahera rätt kompetens, och behålla den behöver satsningar göras. Tre områden har särskilt identifierats och där särskilda insatser ska vidtas, kompetensen ska stärkas, ökad hälsa för välfärdens anställda och fler vägar till anställningar i välfärden. Parterna ska även ta initiativ till dialog med staten om välfärdens kompetensbehov.