Nytt jämställdhetsprojekt arbetar mot sexuell utpressning

”Min lärare sa att jag kunde få högre betyg men det krävdes något extra”. ”Jag känner sjukvårdspersonal som inte kan arbeta natt men enda sättet att bara få dagskift är att ha sex med chefen” ”Jag var ute efter utegångsförbudet med två manliga vänner när en soldat stoppade oss. Han sa att mina vänner kunde gå om han fick behålla mig. När de gått sa han att jag fick välja på att bli dödad eller att ha sex med honom.”

De här citaten kommer från kvinnliga fackliga ledare i Östafrika. De deltar i Akademikerförbundet SSR och Kommunals nystartade projekt för ökad jämställdhet i Östafrika. Syftet med projektet är att fackförbunden ska hitta strategier för att rekrytera fler kvinnor både som medlemmar, förtroendevalda och som fackliga ledare. Projektet har också som mål att skapa tryggare arbetsplatser, fria från sexuella trakasserier och sextortion.

Sextortion – sexuell utpressning

Citaten i inledningen är alla exempel på sextortion, en förkortning av engelskan sexual extortion – sexuell utpressning. Det vanligaste exemplet om man googlar på begreppet, är att en förövare hotar att publicera nakenbilder eller filmer om hen inte får pengar eller annan ersättning från offret. Men det kan också vara att personer i maktposition, ofta män, använder sin position för att ge offret något hen vill ha i utbyte mot sex.

Projektet är möjligt genom vår fackliga international för offentligt anställda – PSI och medel från Sida via den svenska fackliga biståndssamordningen Union to union. Inför projektets start diskuterade vi om det var möjligt att arbeta uttalat med sextortion redan från start. Efter planeringsmötets första dag fanns inga tvivel om att det är möjligt. Ingen av deltagarna, varken män eller kvinnor, ifrågasätter att sexuell utpressning förekommer. Vill man som kvinna gå en vidareutbildning eller kurs, särskilt om den är förlagd utomlands med traktamente, så krävs det en sexuell muta. Det är också väl känt i gruppen att kvinnors klädsel och utseende tas upp som skäl till varför de fått eller inte fått en anställning eller befodran.

Många kvinnor i rummet vågar också berätta vad de varit med om, ofta för första gången i en stor grupp. De gemensamma omklädningsrummen inom hälso- och sjukvården identifieras som en mycket riskfylld plats, eftersom det är där många övergrepp sker. Efter en stund begär en av de manliga ledarna ordet och uppmanar modigt sina kollegor att inte bara syna arbetsplatserna utan även sina förbund. ”Vi kommer inte lyckas bekämpa sexuella trakasserier och sextortion om vi själva är en del av problemet. Har våra anställda säkra arbetsplatser? Hur ser arbetsmiljön ut hos oss?”

Påverka landets politik

Inom projektet ska facken inom varje land även granska och försöka påverka landets politik när det gäller jämställdhet och sexuella trakasserier. En viktig fråga är om landet ratificerat ILO:s konvention 190 om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen ställer krav på så väl säkra arbetsplatser som vägar till och från arbetet och avskaffandet av mäns våld mot kvinnor även i hemmen. Inte heller Sverige har ratificerat konventionen trots att ett betänkande varit klart i två år där det konstaterades att inga lagförändringar krävs. Det kommer att bli väldigt spännande och lärorikt att följa våra fackliga kamrater och se nya kvinnliga fackliga ledare träda fram under projektets gång till och med år 2027.

FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor

Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad orange day. Dagen kommer att uppmärksammas på olika sätt över hela världen och FN har valt just färgen orange för att det är en ljus och optimistisk färg. Vi uppmanas att lysa upp byggnader och klä oss i orange för en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. En internationell dag förändrar i sig ingenting men det påminner oss om att vi måste fortsätta att kämpa för trygga arbetsplatser, trygga skolor, trygga offentliga miljöer, trygga fackförbund och trygga hem för flickor och kvinnor över hela världen.

Josefine Johansson, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR